umorzenie postępowania w sprawie wymeldowania

• Autor wątku Autor wątku ankaskr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ankaskr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Proszę o jakieś wskazówki bo już się pogubiłam. Mój dziadek ma 80 lat. Mieszkanie własnościowe jest opisane na niego. Zameldowane w tym mieszkaniu są osoby, które dziadek chce wymeldować. Jest to jego syn, synowa i wnuk. W zeszłym roku zmarła babcia i od tamtej pory wszystko się zaczęło. Mianowicie synowa mojego dziadka zaczęła nastawiać męża przeciw dziadkowi. Z resztą na chwilę obecną skłócona jest cała rodzina. Syn i synowa nie mieszkali z dziadkami bo nie mogli ze sobą się porozumieć i w październiku 2005 roku wyprowadzili się na stancję. Był czas że z dziadkiem nie utrzymywali kontaktów w ogóle. Nie rozmawiali ze sobą, nie odwiedzali gdy był w szpitalu. Po śmierci babci syn przychodzi do dziadka i cały czas upomina się o jakieś pieniądze. Ale 8 maja 2011 roku synowa namówiła kolegę swojego syna z pierwszego małżeństwa i doszło do pobicia mojego dziadka w jego mieszkaniu. Dziadek pojechał do szpitali założyli mu szwy zrobiono opatrunki i wypuszczono do domu. Po zajściu była też policja. Syn mojego dziadka nie zareagował w żaden sposób. Wówczas dziadek postanowił wymeldować tych lokatorów. Złożony został wniosek o wymeldowanie do Burmistrza Miasta ale postępowanie zostało umorzone. Proszę dajcie mi jakieś wskazówki: co dalej mam robić?, jakich argumentów użyć?, do jakiej instytucji się zwrócić?, i w jaki sposób udowodnić, że jest tak jak pisałam wyżej? czekam pozdrawiam

wymeldować można kogoś kto faktycznie nie mieszka

ani zameldowanie nie daje praw do lokalu, ani wymeldowanie tych praw nie odbiera

w piśmie o umorzeniu postępowania napisane zostało że nie wykazany został interes prawny organu....
w dalszej części napisane jest że postępowanie w sprawach meldunkowych może być prowadzone tylko z urzędu ..... a osobom trzecim służy jedynie droga cywilna przed Sądem powszechnym
co mam robić? :sad:

nie jest prawdą - postępowanie wszczyna się na żądanie strony lub z urzędu

czy organ wystosował pismo, czy wydał decyzję o umorzeniu?

decyzja została wydana o umorzeniu postępowania w dniu 20 maja więc chyba odwołanie mi nie przysługuje, ale zastanawiam się czy nie mogę złożyć dokumentów ponownie do rozpatrzenia?
a w tej sprawie mam rozumieć że urząd najzwyczajniej w świecie na odczepnego takie pismo mi wysłał czy tak???

ankaskr napisał:
decyzja została wydana o umorzeniu postępowania w dniu 20 maja więc chyba odwołanie mi nie przysługuje,

ankaskr napisał:
a w tej sprawie mam rozumieć że urząd najzwyczajniej w świecie na odczepnego takie pismo mi wysłał czy tak???

Urzędnikowi nie chce się wszcząć postępowania

Można też na podstawie art. 37 KPA napisać zażalenie na niezałatwienie sprawy do SKO - a przedmiotem sprawy jest wszczęcie postępowania i następnie wydanie decyzji

Powrót