Umorzenie roszczenia

• Autor wątku Autor wątku olcia55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olcia55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

Mam pytanie odnośnie terminu przedawnienia roszczenia pieniężnego wobec uczelni wyższej (Wyższa Szkoła Humanistyczno Ekonomiczna w Łodzi - Wydział Zamiejscowy w Koszalinie.
Do w/w uczelni uczęszczałam przez okres 1 semestru po czym dowiedziałam się, iż w/w uczelnia nie posiada uprawnień szkoły wyższej i postanowiłam zrezygnować.
Dnia 15 października 2005 roku złożyłam osobiście taką rezygnację u Dyrektora Wydziału Zamiejscowego w Koszalinie i po kilku dniach zwrócono mi wszystkie dokumenty jakie złożyłam w tej szkole oraz poinformowano mnie pisemnie o skreśleniu z listy studentów.
NIkt nic nie mówił, a raczej zapewniał mnie o tym Dyrektor, że jestem rozliczona (mam uregulowaną płatność czesnego za okres nauki). Teraz w roku 2007 otrzymałam pismo od WSHE w Łodzi napisane z datą 2 października iż zalegam z płatnościami od listopada 2005 do lutego 2006 roku. Odpisałam na tą informację, iż nie zalegam z żadnymi płatnościami oraz dodałam do korespondencji odcinki wpłat jednakże okazało się to za mało wiarygodne i otrzymałam powtórne pismo z wyszczególnionymi kwotami lecz już różniącymi się od poprzednich sum.

Wobec powyższej sytuacji proszę o poradę czy w/w moja sytuacja jest przedawniona ponieważ minęły już 2 lata od chwili rezygnacji (pierwszą jakąkolwiek informację od tejże szkoły otrzymałam w październiku tego roku).
Nie wiem co teraz mam zrobić ponieważ nie poczuwam się do uregulowania tychże zobowiązań.

Jeszcze raz bardzo proszę o poradę prawną e-mailowo ponieważ czas jest krótki i obawiam się iż sprawa ta trafi na drogę sądową.

Z wyrazami szacunku - Ola

Okres przedawnienia tego typu należności to 2 lata więc nie musisz już nic płacić.

Wiesz, troszkę tak nieładnie edytować po tym jak Cię poprawiłem !!!
Kolejna sprawa, skoro już edytowałeś, to przynajmniej napisz coś z sensem. Jakie przywrócenie terminu ? O czym Ty piszesz ?

Niesioł napisał:
A ty pomagasz...
Moim zdaniem tak, przykładowo w ten sposób, że poprawiam takie posty jak Twoje które mają tyle wspólnego z tematem, co świnia z lotem w kosmos. Zwróć uwagę, że ktoś może to przeczytać i jeszcze pomyśli, że to prawda.
Niesioł napisał:
mam wrażenie że przyjaciel forum trolluje
To tylko Twoje wrażenie, natomiast jeśli mowa o trollowaniu, jesteś tego przykładem. Piszesz coś, nawet nie wiesz co, tylko po to, żeby sobie coś napisać.

Niesioł napisał:
zapraszam na priv
Natomiast ja zapraszam do przeczytania regulaminu forum.
Odradzam również kontakt, więcej szkody możesz zrobić swoimi poradami, niż pożytku.
Niesioł napisał:
a Ciebie przepraszam jeśli czujesz się urażony no to trudno, jeśli chcesz sobie podpompowac ego, to współczuję
Ja się nie czuję urażony, daleko mi do tego. Musisz jednak zrozumieć, że forum jest po to aby pomagać, jak ktoś coś źle napisze, wskazane jest aby ktoś go poprawił, mnie też wiele razy ktoś poprawiał i nie miałem z tym najmniejszego problemu, wręcz byłem wdzięczny. Co do ego, widać Twoje zostało naruszone skoro tak zabolało CIę zwrócenie uwagi. :)

Powrót