Umorzenie w EPU, skierowanie sprawy do SR

• Autor wątku Autor wątku qwerdt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwerdt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Szanowni Państwo,

Moja sprawa w EPU została umorzona z uzasadnieniem: "Przytoczone przez powoda okoliczności wymagają przeprowadzenia postępowania dowodowego, którego niniejsze postępowanie nie przewiduje."

W związku z powyższym proszę informacje rozwiewające moją niepewność:
1. Czy składając pozew w Sądzie Rejonowym w trybie upominawczym przeprowadzane jest postępowanie dowodowe? W EPU jest tylko lista dowodów a w SR wraz z pozwem załączone są dowody a nie tylko lista.

2. Po uprawomocnieniu się umorzenia z EPU mogę zakładać sprawę w SR?

qwerdt napisał:
1. Czy składając pozew w Sądzie Rejonowym w trybie upominawczym przeprowadzane jest postępowanie dowodowe?
W postępowaniu upominawczym sąd nie prowadzi postępowania dowodowego choć sąd dokonuje oceny dowodów w celu weryfikacji pod kątem przesłanek z art. 499 k.p.c.
qwerdt napisał:
2. Po uprawomocnieniu się umorzenia z EPU mogę zakładać sprawę w SR?
Tak.
Przepis prawny:
art. 505[37] Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. W przypadku umorzenia postępowania każda ze stron ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie.
§ 2. Jeżeli w terminie trzech miesięcy od dnia wydania postanowienia o umorzeniu elektronicznego postępowania upominawczego powód wniesie pozew przeciwko pozwanemu o to samo roszczenie w postępowaniu innym niż elektroniczne postępowanie upominawcze, skutki prawne, które ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa, następują z dniem wniesienia pozwu w elektronicznym postępowaniu upominawczym. Na żądanie stron sąd, rozpoznając sprawę, uwzględni koszty poniesione przez strony w elektronicznym postępowaniu upominawczym.

Dziękuje za odpowiedź.

W takim razie pozostać przy postępowaniu upominawczym i tym że sąd dokonuje oceny dowodów czy założyć sprawę w innym trybie?

qwerdt napisał:
W takim razie pozostać przy postępowaniu upominawczym i tym że sąd dokonuje oceny dowodów czy założyć sprawę w innym trybie?
Można rozpocząć od upominawczego.
Przepis prawny:
art. 480[1] Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Sąd wydaje nakaz zapłaty, jeżeli powód dochodzi roszczenia pieniężnego albo świadczenia innych rzeczy zamiennych, a w innych przypadkach - jeżeli przepis szczególny tak stanowi.
§ 2. Po utracie mocy lub uchyleniu nakazu zapłaty albo w przypadku braku podstaw do jego wydania sąd rozpoznaje sprawę według przepisów ogólnych lub w postępowaniu odrębnym właściwym dla danej sprawy, chyba że przepis szczególny przewiduje inny skutek, w szczególności umorzenie postępowania.

Bardzo dziękuję za opodwiedź.

Jeszcze dopytam w jaki sposób mam zaznaczyć w pozwie pisemnym składanym w sądzie właściwym że dotyczy tej samej sprawy?
Raczej nie jest tak że sąd sam sprawdza w systemie iż jest to pozew o to samo roszczenie i dotyczy tej samej osoby.

Wiem że wraz z pozwem mam złożyć odpowiedni wniosek o zaliczenie kosztów poniesionych w elektronicznym postępowaniu upominawczy.

Najlepiej napisać, że sprawa poprzednio toczyła się w EPU ze wskazaniem sygnatury, a do pozwu załączyć wydruk pozwu z EPU i wydruk postanowienia o umorzeniu (załączenie tych dowodów, zwłaszcza postanowienia, jest też konieczne do sprawdzenia czy został zachowany termin do zaliczenia kosztów).

Powrót