umorzenie warunkowe

• Autor wątku Autor wątku mucha75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mucha75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!1,5 roku temu po kolejnym sprowokowaniu i obrzuceniu mnie wyzwiskami nie wytrzymałam i poszarpałam szwagierkę za włosy. Ta marzyła chyba o takiej sytuacji i zrobiła taka aferę(policja pogotowie).Załozyla zawiadomienie na policji.Sprawa trafiła do prokuratury gdzie została 2 razy umorzona.Założyła mi sprawę w sądzie.W porozumieniu z moja Panią mecenas wniosłyśmy wzajemny akt oskarżenia(chodziło tutaj o to że ona cały czas mnie prowokowała miałam na to świadków wyzwiska typu łachudro kurwo itd) co przy wyroku okazało się ze pani mecenas się spóźniła z tym aktem.Sprawa została dla mnie zakończona umorzeniem warunkowym.Mam prośbę bo już sama nie wiem (sąd zaznaczył że gdyby mój wniosek wpłynął o czasie to wyrok zupełnie byłby inny bo było by to prowokacja z jej strony)teraz moja Pani mecenas wystąpiła do sądu o uzasadnienie wyroku poczekam tydzień.Przepraszam bo chyba to bardzo zagmatwałam.Po prostu chciałabym wiedzieć czy w takiej sytuacji miałam szanse na inne zakończenie tej sprawy czy nie.(przyznałam się do jej poszarpanie ale cały czas mówiłam ze to ona mnie prowokowała)i co z tym wpisem do rejestru

Zakładam, że została pani oskarżona o czyn z art. 217 par. 1 KK? Jeśli tak, to jeżeli naruszenie nietykalności wywołane zostało wyzywającym zachowaniem się pokrzywdzonej, albo jeżeli pokrzywdzona odpowiedziała naruszeniem nietykalności, sąd mógł odstąpić od wymierzenia kary. Ale do zastosowania tego zapisu nie jest konieczne wniesienie oskarżenia wzajemnego. Nic zresztą nie stoi na przeszkodzie, żeby oskarżenie dalej zostało wniesione, przy czym po prostu będzie rozpatrywane jako odrębna sprawa a nie jako oskarżenie wzajemne. I warunkowe umorzenie i odstąpienie od orzekania kary to nie skazanie, ale przy warunkowym umorzeniu jest okres próby i do czasu jego upływu będzie pani figurować w KRK jako osoba wobec której został wydany wyrok warunkowo umarzający.

Powrót