Umorzenie z powodu braku wniosku o wyznaczenie licytacji

• Autor wątku Autor wątku robegra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robegra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Komornik umorzył egzekucję z nieruchomości z powodu mej bezczynności jako wierzyciela - niezłożenia na czas wniosku o wyznaczenie terminu licytacji. Co ciekawe jednak (dla mnie) nieruchomość została zlicytowana na wniosek drugiego wierzyciela który zapłacił za opis i oszacowanie. Czy każdy z wierzycieli egzekwujących musi złożyć wniosek o wyznaczenie licytacji? Mój wniosek o wyznaczenie licytacji przecież nie był niezbędny do dalszego prowadzenia egzekucji skoro takowy złożył inny wierzyciel (i nieruchomość została zlicytowana).

robegra napisał:
niezłożenia na czas wniosku o wyznaczenie terminu licytacji
Nie podejmę się wyjaśnienia co się stało w twoim przypadku bez przejrzenia akt. Dla mnie wszyscy wierzyciele mieli ten sam termin do złożenia wniosku o licytację i złożenie takiego wniosku przez jednego z wierzycieli odnosi skutek wobec wszystkich.
Ale jeżeli nieruchomość została sprzedana to nic nie stoi na przeszkodzie abyś teraz złożył wniosek o zajęcie tej nieruchomości na twoją rzecz.
Do chwili uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności masz prawo przyłączyć się do egzekucji i będziesz brak udział w planie podziału kwoty uzyskanej ze sprzedaży.

Dziękuję za odpowiedź. Ja póki co wniosłem skargę na czynność komornika.

Powrót