umorzenie zaległych alimentów

• Autor wątku Autor wątku eugeniusz.k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eugeniusz.k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam nadzieje że się temat nie powtarza. Przeszukiwałem forum i nie znalazłem podobnego.
Jakie są przepisy prawne odnośnie zadłużeń alimentacyjnych celem umorzenia ich względem wierzycielki na rzecz mojej córki pełnoletniej, będącej w konkubinacie, mającej dwoje dzieci. Wierzycielka domaga się należności alimentacyjnych od mej osoby wymyślając, iż córka się uczy. Była sprawa w sądzie gdzie roszczenia alimentacyjne zostały wstrzymane lecz pozwana domaga się zaległych. Ja jestem mężczyzną po dwóch zawałach, niepełnosprawnym i chorym na cukrzycę z nadciśnieniem, będącym non stop na lekach, natomiast pozwana otrzymuje dość pokaźną emeryturę. Jestem na utrzymaniu rodziny. Dodam iż zadłużeń domaga się jej matka jako wierzycielka natomiast po urodzeniu się pierwszego dziecka córka miała utrzymanie pobierając zasiłek z opieki społecznej załatwiony przez matkę. Wiem że jest możliwość umorzenia zadłużeń przez sąd.
Proszę o pomoc za którą z góry dziękuję.

i matka ma prawo domagać się pieniędzy, których przez lata nie płaciłeś! żaden sąd nie umorzy Twoich długów wobec wierzycielki, jedynie ona to może uczynić; należało, będąc młodszym i zdrowym, płacić na utrzymanie córki - dziś nie miałbyś problemów

Powrót