Umorzenie

• Autor wątku Autor wątku Roksa17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roksa17

Użytkownik
Odpowiedzi
344
Witam. Mam pytanie dostyczace umorzenia egzekucji u komornika. Miesiąc czekam na jakąkolwiek odpowiedx od komornika w spraiwe umorzenia egzekucji. Dostarczyłam pismo z sądu (odpis postanowienia) które cofa poprzednie na mocy którego komornik wszczął egzekucję oraz napisałam wniosek o umorzenie. tydzień temu byłam w kancelarii, pracownica oznajmiła, ze powsięzięła wiadomość i tyle... Do dnia dzisiejszego nie ma nic a za 9 dni jest kolejna wypłata... Komornik znowu zabierze nieprawnie kolejną wypłatę. czy jest mozliwośc aby komornik wydał od ręki jakieś zaświadczenie czy pismo do zakładu pracy o umorzeniu postępowania? Dlaczego to wszystko tak długo trwa. komornika nie obowiazuje termin odpowiedzi na pismo?

Podstawowe pytanie - co było w tym ostatnim postanowieniu sądowym? Komornik nie może bowiem dowolnie odstąpić od czynności egzekucyjnych. Musi mieć podstawę kodeksową (art. 822 - 825 kpc). Zasadniczo dobrze byłoby złożyć do komornika pisemny wniosek o umorzenie egzekucji, bo wtedy jest dowód, że dłużnik czegoś chciał. A ustnie dowodu brak. Gdyby komornik jednak ściągnął, to po prostu trzeba wystąpić do niego o zwrot nienależnego świadczenia. Ewentualnie można złożyć skargę na czynności komornika, ale tutaj 100zł wpisu, a ostatecznie skutek będzie taki sam, czyli zwrot świadczenia.

Złożyłam pisemny wniosek miesiac temu wraz z postanowieniem z sądu. Oparłam sie o artykuł 285 kpc. Poprosiłam równiez o zwrot nienależnie pobranych należnosci. Chciałam tylko wiedzieć jaki jest termin na jakąkolwiek reakcje pisemna ze strony komornika, bo jak odbywało się to w druga strone czyli egzekwowanie to szło w piorunujacym tempie, a jak sie okazało, ze trzeba zaprzestać i zwrócić pieniądze to cisza. Chodzi mi głównie o to , że zbliza się czas kolejnej wypłaty a słyszałam, ze istnieje cos takiego jak wydanie od ręki pisma do zakładu pracy.

Powrót