Umowa agencyjna a ubezpieczenie oraz meldunek.

• Autor wątku Autor wątku Ayanami
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ayanami

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam trochę zwariowany tytuł, ale przejdę do rzeczy, mam swoje mieszkanie w de(najem od spoldzielni) dnia 22 grudnia kończy mi się arbeitsvertrag, i moja szanowna agencja chce przedłużyć umowę, ale od 2 stycznia, czyli bym był 10 dni bez ubezpieczenia, i posiadając meldunek, i z tego co już wyczytałem, to obowiązek ubezpieczenia jest, wtedy kiedy ma się meldunek... Więc pytanie, czy to zgodne z prawem? Jeśli tak to co mogę z tym zrobić aby było dobrze? Bo ogólnie moment taki, że chciałbym jechać na święta do pl, i w razie wypadku co? Brak ubezpieczenia, czyli sam bym musiał pokryć wszystko? Chyba coś nie tak...

Od prawie 3 miesięcy powinienes być zameldowany w Agentur fur Arbeit. To Twój obowiązek w przypadku kończacej sie umowy. Wtedy miałbyś zapewne ciągłość ubezpieczenia.

Zwroc sie do Twojej Krankenkassy i zaptyaj sie, czy w Twoim przypadku bedzie funkcjonowal tzw. Nachversicherungsschutz, to jest takie uregulowanie, ze w przerwach do maks. 4 tygodni miedzy zakonczeniem jednej umowy o pracy a rozpoczeciem nowej nadal sie jest ubezpieczonym. Jak ci to potwierdza, to nie bedziesz musial nic robic.

Powrót