Umowa agencyjna - drugi agent podrobił moją umowę na siebie

• Autor wątku Autor wątku Rinkashi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rinkashi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Sprawa wygląda w taki sposób, że jestem zatrudniony w pewnej firmie handlowej na umowie agencyjnej. Wypłatę mam od podpisanej umowy z klientem. Rozliczam się z firmą wysyłając kartę końcową, gdy już umowa została podpisana. Muszę ją wysłać max do 24h, inaczej dostałbym karę finansową, także jeden z agentów zdecydował się mi pomóc, gdyż miałem wtedy problem z internetem. Także wręczyłem mu wszystkie wypełnione papiery, razem z kartą końcową i ze swojej poczty wysłał wszystko na firmę (nie ważne z czyjej poczty się wyśle, nie ma żadnego znaczenia). Jednak, jak się okazało, agent wysłał wszystkie papiery, z wyjątkiem właśnie tej karty (zrobił nową i wpisał siebie, zamiast wysłać moją). Agent wprost przez telefon powiedział mi, że mnie oszukał i ma to gdzieś tłumacząc się tym, że słabo mu idzie i ma długi (pisze 1 umowę na parę miesięcy i musi pożyczać od rodziców, bo wychodzi nie nie zarabia w tej pracy). Jednak ów osoba nie zauważyła, że na pozostałych dokumentach jest wpisane moje nazwisko (klient się nawet pod tym podpisywał), ponadto mam nagrane całe spotkanie, gdzie wyraźnie słychać, że to ja jestem u klienta i to ja podpisuję umowę (nagrywam wyłącznie dla siebie, nie udostępniam nagrań nikomu). Zdjęcia również mam zrobione, gdzie jest widoczny mój numer agenta oraz mojego samochodu (może to głupie, bo samochodem może podjechać każdy, ale zawsze drugi agent będzie się musiał z tego tłumaczyć, dlaczego na zdjęciu jest moje auto).

I pytanie do was - czy gdyby firma nie zgodziła się na przepisanie umowy na mnie, to czy mógłbym pozwać drugiego agenta o oszustwo/wyłudzenie?

Powrót