P
pawelpaluch1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Zamierzam podpisać umowę deweloperską dot. zakupu mieszkania. Jako, że deweloper nie dopuszcza cesji mieszkania w przypadku gdyby moja sytuacja materialna/życiowa uległa zmianie, zastanawia mnie zapis który wchodzi w życie w sytuacji w której nabywca przestaje wpłacać należne transze zgodne z harmonogramem wpłat (zakup mieszkania za gotówkę). Rozumiem, że w takim wypadku deweloper nie zwraca 100% dokonanych już wpłat ale nie wiem jak interpretować poniższy zapis i sposób wyliczenia 2%:
"W takim przypadku Deweloper zwróci Nabywcy dokonane wpłaty, wypłacone Deweloperowi przez bank lub kasę prowadzące rachunek powierniczy z indywidualnego rachunku Nabywcy, po potrąceniu odsetek umownych w wysokości 2,00 % (dwa procent) w stosunku rocznym liczonych od należnych wpłat zgodnie z terminami wymagalności określonymi w harmonogramie płatności, w terminie 30 (trzydziestu) dni od dnia zawiadomienia Nabywcy o odstąpieniu od Umowy przez Dewelopera,(...)."
Czy owe 2% liczone jest od całości wartości mieszkania czy tylko od dotychczas wpłaconych transz np. mieszkanie warte 600 tys., dotychczas wpłaciłam 250 tys, zgodnie z harmonogramem powinnam 300 tys. - to od jakiej wartości liczne jest 2%?
Co oznacza określenie 2,00 %(dwa procent) w stosunku rocznym?
Z góry dziękuję za pomoc
"W takim przypadku Deweloper zwróci Nabywcy dokonane wpłaty, wypłacone Deweloperowi przez bank lub kasę prowadzące rachunek powierniczy z indywidualnego rachunku Nabywcy, po potrąceniu odsetek umownych w wysokości 2,00 % (dwa procent) w stosunku rocznym liczonych od należnych wpłat zgodnie z terminami wymagalności określonymi w harmonogramie płatności, w terminie 30 (trzydziestu) dni od dnia zawiadomienia Nabywcy o odstąpieniu od Umowy przez Dewelopera,(...)."
Czy owe 2% liczone jest od całości wartości mieszkania czy tylko od dotychczas wpłaconych transz np. mieszkanie warte 600 tys., dotychczas wpłaciłam 250 tys, zgodnie z harmonogramem powinnam 300 tys. - to od jakiej wartości liczne jest 2%?
Co oznacza określenie 2,00 %(dwa procent) w stosunku rocznym?
Z góry dziękuję za pomoc