S
Sejmir
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, mam pytanie odnośnie umowy dożywocia, niedawno zmarła moja babcia, która kilka lat temu zapisała swoje mieszkanie moim rodzica -jako umowa dożywocia rodzice opiekowali się babcia a babcia nie chciała żeby jej 2 córka mogła się obiegać o zachowek bo się kompletnie nie interesowała babcia, niestety ze względów zdrowotnych na kilka dni przed śmiercią babci moja mama trafiła do szpitala, tato tak samo był chory w domu( Covid ) w tej sytuacji ja zorganizowałem pogrzeb babci oraz wszystko opłaciłem ze swoich pieniędzy, po wszystkim bylem dopełnić wszystkich formalności urzędowych, oraz zablokować konto babci, Pani w banku powiedziała ze mogę ubiegać się o zwrot kosztów pogrzebu bo jak stwierdziła szkoda żeby pieniądze przepadły jak mi się należą, po wyjściu mamy ze szpitala został sporządzony notarialny akt dziedziczenia miedzy moja mamę a jej siostrę żeby wybrać pieniądze z banku po babci, po tym jak sistra mamy się dowiedziała ze mieszkanie jest zapisane na mamę poinformowała nas ze powinniśmy jej zwrócić te pieniądze które pobrałem z banku z konta babci za pogrzeb, bo zrobiłem to bezprawnie teraz pytanie czy powinienem te pieniądze zwrócić i czy jeżeli bym ich nie zwrócił możne podważyć umowę dożywocia bądź ubiegać sie o jakieś odszkodowanie ?
Ostatnia edycja: