Umowa dożywocia-konto bankowe babci

• Autor wątku Autor wątku Sejmir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sejmir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie odnośnie umowy dożywocia, niedawno zmarła moja babcia, która kilka lat temu zapisała swoje mieszkanie moim rodzica -jako umowa dożywocia rodzice opiekowali się babcia a babcia nie chciała żeby jej 2 córka mogła się obiegać o zachowek bo się kompletnie nie interesowała babcia, niestety ze względów zdrowotnych na kilka dni przed śmiercią babci moja mama trafiła do szpitala, tato tak samo był chory w domu( Covid ) w tej sytuacji ja zorganizowałem pogrzeb babci oraz wszystko opłaciłem ze swoich pieniędzy, po wszystkim bylem dopełnić wszystkich formalności urzędowych, oraz zablokować konto babci, Pani w banku powiedziała ze mogę ubiegać się o zwrot kosztów pogrzebu bo jak stwierdziła szkoda żeby pieniądze przepadły jak mi się należą, po wyjściu mamy ze szpitala został sporządzony notarialny akt dziedziczenia miedzy moja mamę a jej siostrę żeby wybrać pieniądze z banku po babci, po tym jak sistra mamy się dowiedziała ze mieszkanie jest zapisane na mamę poinformowała nas ze powinniśmy jej zwrócić te pieniądze które pobrałem z banku z konta babci za pogrzeb, bo zrobiłem to bezprawnie teraz pytanie czy powinienem te pieniądze zwrócić i czy jeżeli bym ich nie zwrócił możne podważyć umowę dożywocia bądź ubiegać sie o jakieś odszkodowanie ?

Ostatnia edycja:
Czy umowa o dożywocie obejmowała obowiązek zorganizowania pogrzebu przez twoich rodziców?

Tak, obejmowała pochówek, ale ze względów zdrowotnych, ja to zrobiłem bo mama była w szpitalu, tato kwarantannę, ale wszystkie faktury pogrzebowe są na mnie i ja płaciłem ze swoich pieniędzy

Ostatnia edycja:
Ale to oznacza, że nie mogłeś pobrać pieniędzy z banku tytułem zwrotu kosztów pogrzebu.

Co do zasady koszty pogrzebu stanowią długi spadkowe - czyli pokrywa się je ze środków spadku, np. z pieniędzy w banku - ale nie w przypadku takiego dożywocia. Wedle umowy dożywocia w zamian za przeniesienie własności nieruchomości istnieje obowiązek utrzymywania spadkodawcy a także, w braku innych uregulowań, sprawienie dożywotnikowi pochówku własnym kosztem. Oznacza to, że ciężar kosztów związanych z pogrzebem spoczywał na twoich rodzicach i nie wchodził w skład spadku. Jeżeli ty zorganizowałeś pogrzeb, to masz prawo żądać zwrotu tych pieniędzy od swoich rodziców, a nie sam pobrać je z masy spadkowej.

Tak, niestety powinieneś te pieniądze zwrócić. Nienależnie je pobrałeś, bo stanowią teraz współwłasność twojej matki i jej siostry i podlegają podziałowi między nie.
Na marginesie dodam, że twoja ciotka nie może tak po prostu żądać, żeby zwrócić jej te pieniądze. Mieszkanie, które otrzymali twoi rodzice nie jest bowiem elementem spadku. Teraz pieniądze te powinny zostać rozdzielone między spadkobierczynie babci - jeżeli był to jedyny element spadku, najprawdopodobniej po połowie.

Twoja wypłata pieniędzy z banku nie ma wpływu na skuteczność umowy dożywocia, ale twoja ciocia mogłaby np. domagać się od ciebie zwrotu 1/2 tej sumy tytułem twojego bezpodstawnego wzbogacenia jej kosztem (zabrania części przysługującego jej spadku).

Powrót