Umowa dożywocia

• Autor wątku Autor wątku zaczarowana22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaczarowana22

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Córka mojego męża, znalazła testament swojej babci a matki męża. Na tej podstawie sąd uchylił wcześniej wydany akt poświadczenia mężowi. Mąż na jako spadkobierca darował mi mieszkanie. Córka teraz że jest jedynym spadkobiercą żąda ode mnie zwrotnego wydania nieruchomościami na jej rzecz. Czy ma takie uprawnienia?

RE: Roszczenie o zwrotne wydanie nieruchomości

Tak. W sytuacji gdy darczyńca nie był właścicielem darowanej nieruchomości, czynność darowizny jest nieważna. Nie można darować czegoś, czego się nie posiada.

Dzień dobry, mój mąż przeniósł na mnie własność odziedziczonej nieruchomości w drodze umowy dożywocia, którą nabył wskutek dziedziczenia. Akt poświadczenia dziedziczenia został uchylony bo jego córka znalazła testament spadkodawcy. Teraz córka wezwała mnie do wydania nieruchomości. W chwili przeniesienia własności nieruchomości w księdze wieczystej było ostrzenie o niezgodność i że to mój mąż jest spadkobiercą. Co mogę zrobić w tej sytuacji. Dziękuję za odpowiedzi.

W opisanej sytuacji - wobec odnalezienia testamentu - Twój mąż nigdy nie był właścicielem nieruchomości. Tym samym nie mógł przekazać jej umową dożywocia (umowa jest nieważna gdyż mąż nie miał prawa rozporządzać nieruchomością).
Zatem o ile od zawarcia umowy do uchylenia aktu poświadczenia dziedziczenia minęło mniej niż 20 lat nieruchomość stanowi własność córki.
Jeśli minęło co najmniej 20 lat, wówczas doszło do zasiedzenia w dobrej wierze i nieruchomość jest Twoja własnością mimo nieważności umowy dożywocia.

A nie chroni mnie rękojmia wiary publicznej ksiąg wi czystych ?

Do mojej poprzedniej wypowiedzi dodam jeszcze, ze umowa dożywocia byłaby ważna gdyby od wydania aktu poświadczenia dziedziczenia do zawarcia umowy minęło co najmniej 20 lat - wówczas to mąż zasiedziałby nieruchomość w dobrej wierze i jako taką mógł ja przekazać umową dożywocia.

Czy w tym wypadku twój mąż nie ma prawa do żadania zachowku od córki?

Mąż ma prawo do zachowku w wysokości 1/2 wartości spadku, który odziedziczyłby ustawowo, o ile nie został wydziedziczony w testamencie.
Zachowek może mieć wyłącznie formę pieniężną
Roszczenie o zachowek przedawnia się po upływie 5 lat od ogłoszenia testamentu.

Powrót