Umowa kupna pomiędzy osobami fizycznymi a opóźnienie w dostarczeniu przedmiotu.

• Autor wątku Autor wątku Mateusz Nanonim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz Nanonim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Ja (osoba fizyczna) zawarłem umowę sprzedaży rzeczy wysyłanej z zagranicy z inną osobą fizyczną. Określiłem termin dostawy, wysłałem towar ale termin dostawy został przekroczony.

Kupujący w momencie opóźnienia w dostawie chce odstąpić od umowy kupna i żąda zwrotu pieniędzy.
Ja zaś tłumaczę się składaniem reklamacji u przewoźnika, i podjęciem kolejnych działań w chwili otrzymania statusu przesyłki.

1. Czy odstąpienie od umowy jest wiążące i muszę zwrócić pieniądze przed dostarczeniem? Co w przypadku odmowy odbioru przedmiotu (przesyłka nie zostanie zwrócona do nadawcy gdyż opcja wysyłki tego nie pokrywała)
2. Czy kupujący musi odebrać przesyłkę przed odstąpieniem od umowy kupna?
3. Co w przypadku kiedy nie zgadzam się na odstąpienie od umowy gdyż towar jest pełnowartościowy bez wad ukrytych?

Proszę o szybką odpowiedź, nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie a już jakiś czas szukam :(

1. A umawialiście się, że w przypadku niedostarczenia rzeczy w określonym terminie kupujący może odstąpić od umowy?

Ofertę złożyłem na Allegro, na stronie aukcji opisałem:
Wysyłka z zagranicznego centrum dystrybucji, czas dostawy 10-21 dni roboczych.
oraz na zakładce "Informacje od sprzedającego" w punkcie REALIZACJA ZAMÓWIENIA, WYSYŁKA I DOSTAWA tak:
Orientacyjny czas dostawy od momentu nadania przesyłki wynosi ok. 10 - 21 dni roboczych, w rzadkich wypadkach realizacja może ulec przedłużeniu.
Jeżeli czas dostawy przekroczy 60 dni od momentu nadania- składana jest reklamacja u przewoźnika.

W sprawie reklamacji:
Zamawiający ma prawo do reklamacji wadliwego lub niezgodnego z zamówieniem.

Lecz w sprawie zwrotu nie objąłem stanowiska.

Nie, minął jedynie czas dostawy, lecz pomimo to złożyłem reklamację u przewoźnika.
"Skoro przesyłka nie dotarła do mnie do 01.01.2017, tak jak powinna, nie wywiązał się Pan z warunków umowy. Domagam się zatem zwrotu poniesionych kosztów."
Powołując się na: Kodeks cywilny, dział zobowiązania.

Jeszcze raz spytam: czy umówiliście się, że w razie niedostarczenia rzeczy w określonym terminie/dacie kupującemu będzie przysługiwało prawo odstąpienia od umowy? Bo póki co, zgodnie z art 544 KC, wydałeś rzecz przewoźnikowi zatem wywiązałeś się z podstawowego zobowiązania umowy sprzedaży (535 KC). Dlatego wg mnie jedynym warunkiem, który daje kupującemu prawo odstąpienia od umowy, jest umówienie się na warunek ostatecznego terminu dostawy pod rygorem odstąpienia od umowy.

Nie umówiliśmy się w ten sposób.

Ja (osoba fizyczna) - sprzedałem jako osoba prywatna.
Wysyłka z zagranicznego centrum dystrybucji - jestem pośrednikiem w sprzedaży

A zatem nie jesteś osobą fizyczną, tylko przedsiębiorcą, prowadzącym działalność gospodarczą.
Konsument ma prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Oddaj mu kasę.

Nie, jestem osobą prywatną miałem na myśli że nie mam działalności.

A gdy robię tej osobie zwrot a paczka jednak dociera.
a. Osoba jej nie odbiera, w efekcie paczka zostaje zniszczona bo nie opłacono zwrotu
b. Osoba odbiera paczkę i ja przywłaszcza

A co jak nie przetworzą przekierowania na czas?

Ok, co w przypadku kiedy przesyłka nie może zostać zwrócona w sposób automatyczny opisany powyżej. Czyli przesyłka po odmowie odbioru zostaje zniszczona przez pocztę.

Doczytałem się w:
Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta
Art. 32. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy.
3. Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze rzecz od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania rzeczy z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jej odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.

Art. 34. 1. Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub przekazać ją osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze rzecz. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem.

Jak mam się odnieść do mojego przypadku, w którym przesyłka została wysłana do Kupującego z zagranicy (sposób wysyłki nie obejmuje zwrotu do nadawcy) lecz jest opóźniona. W momencie złożenia chęci odstąpienia od umowy przez Kupującego, przesyłka jest wciąż w drodze do niego...

Mateusz Nanonim napisał:
Ok, co w przypadku kiedy przesyłka nie może zostać zwrócona w sposób automatyczny opisany powyżej.
To problem przedsiębiorcy i sposobu organizacji jego działalności gospodarczej. Jesteś profesjonalistą - albo używasz innej formy wysyłki, albo straty wkalkulowujesz w koszta prowadzonej działalności.

Powrót