umowa kupna-sprzedaży - brak katalizatora

• Autor wątku Autor wątku pytlal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytlal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Niedawno kupiłem samochód od osoby prywatnej. Po zakupie auta, okazało się, że niedawno został wycięty katalizator z wiadomych powodów (świeże spawy). Kobieta sprzedająca samochód twierdzi, że nie była świadoma braku tej części. Wydaje mi się, że jej nieświadomość nie zwalnia jej z odpowiedzialności za sprzedawany samochód i integralną cześcią jaką jest katalizator. Chciałem się dogadać z Panią w sprawie rekompensaty w postaci wyrównania wartości samochodu, ale Pani zaczyna się wykręcać i nie odzywać. Za niedługo mam przegląd więc muszę jakieś działania począć. Jeśli nie dogadam się ze sprzedającym to co mogę zrobić aby wyrównać straty związane z brakiem katalizatora?

Jeżeli katalizator był widoczny gołym okiem a domyślam się, że tak, lecz należało by się schylić i spojrzeć na podwozie to marne szanse na uzyskanie jakiejkolwiek rekompensaty. Według definicji wady ukrytej ta kwestia nie kwalifikuje się pod wadę ukrytą. Warto dopowiedzieć, że kupujący jest zobowiązany zapoznać się ze stanem auta przed kupnem w granicach możliwości - jest to jeden z naczelnych obowiązków aby istotne z punktu widzenia kupującego wszelkie rzeczy obejrzeć, posprawdzać i zapoznać się ze stanem technicznym i wizualnym auta. Prawa konsumenta w tym przypadku nie mają zastosowania, jedynie Kodeks Cywilny.

Według mnie ciężko jest zobaczyć część podwozia tam gdzie jest katalizator. Wydaje mi się, że dopiero z perspektywy kanału można jasno stwierdzić brak tej części. Żałuje, że kupowałem samochód w niedzielę, bo tak by się podjechało na stację diagnostyczną:(

kc art. 556(1)

§ 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:

1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;

2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;

3) nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;

4) została kupującemu wydana w stanie niezupełnym

Art. 560

§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Powrót