Umowa kupna, sprzedaży skryptu - kodu źródłowego z zabezpieczeniem kupującego przed..

• Autor wątku Autor wątku UFOGroup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

UFOGroup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

na wstępie chciałbym zaznaczyć iż przejrzałem już tą tematykę na tym forum, lecz nie znalazłem tego dokładnie co szukam, a sprawa jest taka:

Zleciłem napisanie skryptu pewnemu programiście, kod ten źródłowy czy też skryptem można go nazwać jest systemem zarządzania treści za kwotę 800zł.

1 Mój problem: jak spisać umowę kupna/sprzedaży, jakie elementy użyć w tej umowie, jeśli zakupuję pełne prawa do skryptu i sprzedający zrzeka się wszystkich praw majątkowe itd. na kupującego i nie może już tego sprzedawać dalej. Jak to ująć w umowie? czy sprzedający może się zrzec praw autorskich czy tylko praw majątkowych?
Jako kupujący jestem osobą fizyczną i osoba sprzedająca także.

§ "samo przeniesienie własności egzemplarza dzieła, bez odpowiedniej umowy, nie powoduje przeniesienia majątkowych praw autorskich do tego dzieła - Art.52."

Właśnie przed takim czymś chciałbym się ustrzec, rozumiem standardową umowę, i jak nazwać przedmiot sprzedaży, czy będzie odpowiednie :

UMOWA KUPNA - SPRZEDAŻY
zawarta dnia xx xx xxxx w xx pomiedzy:
xX zwanym dalej kupującym,
a xx zwanym dalej sprzedającym.

1. Przedmiotem niniejszej umowy jest?, są ? prawa majątkowe do skryptu...? czy skrypt czy prawa autorskie (jakich niby nie można sprzedać)

2. Cena

3. Sprzedający oświadcza iż przenosi prawa autorskie sprzedawanego skryptu... ??

Z góry dziękuję za pomoc;) - pozdrawiam.

I czy w momencie kupna mam pełne prawa do rozpowszechniania, modyfikowania... itp? Jak to ująć w umowie. ?

Witaj,

na początek wyjaśnienia.

#1. Program komputerowy posiada w świetle USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) ochronę prawno - autorską (Art.1.) Osoba, która napisała taki program komputerowy jest jego autorem, a więc posiada wszystkie prawa autorskie do tegoż programu, a w szczególności:
- osobiste prawa autorskie - Art.16. ust.1 - 2. upaipp
- majątkowe prawa autorskie - Art.74. upaipp.
Przenieść można wyłącznie majątkowe prawa autorskie, osobiste prawa autorskie pozostają na zawsze przy autorze (autor może z nich co najwyżej nie korzystać lub oddać je w zarządzanie innej osobie).

#2. W przypadku zamawiania indywidualnych utworów (programów komputerowych) stosuje się typowo umowę o dzieło (może być również pomiędzy osobami fizycznymi) z przeniesieniem majątkowych praw autorskich, lub bez przeniesienia, wedle umowy obu stron.

#3. Aby przeniesienie majątkowych praw autorskich do programu komputerowego było skuteczne wymagana jest pisemna forma takiej umowy przeniesienia (lub odpowiednio umowy o dzieło z przeniesieniem majątkowych praw autorskich)

A więc odnosząc się do Twojej sytuacji - najwłaściwiej by było, abyś zawarł z programistą pisemną umowę o dzieło (na napisanie programu komputerowego) wraz z przeniesieniem wszystkich majątkowych praw autorskich, na wszystkich polach eksploatacji (czyli sposobach wykorzystania programu), bez ograniczeń terytorialnych i językowych.

I to wystarczy, abyś był jedynym właścicielem majątkowych praw autorskich do programu czyli mógł dowolnie korzystać z niego i dokonywać jego modyfikacji - koniecznie przeczytaj Art.74. upaipp. Programista oczywiście nie będzie posiadał już żadnych majątkowych praw autorskich do programu, więc nie będzie mógł już korzystać ani z samego programu (kodu), ani nawet z jego części (fragmentów) do tworzenia innych programów.

W umowie można też zamieścić zapisy odnośnie osobistych praw autorskich, że autor programu zgadza się, np. na anonimowe rozpowszechnianie programu, jeśli doszlibyście do takiego porozumienia.

W żadnym jednakże przypadku Ty nie możesz podpisać się pod programem jako jego autor.

Dziękuję bardzo, teraz już wszystko jasne, umowa przygotowana, oczekiwanie na skrypt i jego sprzedaż ;)

Dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam.

A ja sie podepne pod temat i zadam troche inne pytanie:
Czy w związku z transakcją zakupu takiego skryptu komputerowego, mozna tę transakcję podpiąć pod podatek od czynnosci cywilno-prawnych ?
Jestem trochę w rozterce, bo skrypt taki jest z pewnoscia jakims "dziełem", ale sama transakcja dotyczy przecież przeniesienia praw majątkowych, co juz mogłoby sugerowac, ze rozliczenie w formie zaplacenia podatku PCC byloby tu rowniez zasadne, bo:
Podatkowi podlegają następujące czynności cywilnoprawne:
umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy i praw majątkowych

Proszę o opinię.

Powrót