Umowa lojalnościowa - czy prawnie wiążąca?

• Autor wątku Autor wątku ryto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ryto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy, wcześniej przeszukałem tematy, ale nie mogłem znależć odpowiedzi.

Aktualnie posiadam umowę o pracę na czas określony 1 roku.
Przed rozpoczęciem pracy odbyłem bezpłatne miesięczne szkolenie zorganizowane przez zakład pracy, abym mógł ją w ogóle rozpocząć (w tym czasie nie miałem podpisanej umowy o pracę).
Przy rozpoczęciu pracy musiałem podpisać umowę lojalnościową, gdzie zobowiązałem się do przepracowania w firmie okresu 2 lat. Umowa jest skonstruowana tak, że ja jako pracownik zobowiązuję się do przepracowania danego okresu czasu w firmie, natomiast w przypadku wcześniejszej rezygnacji lub zwolnienia dyscyplinarnego muszę zapłacić konkretną kwotę pieniędzy za odbyte wcześniej szkolenie.

Chciałbym się dowiedzieć czy taka umowa lojalnościowa jest wiążąca? Słyszałem, że w przypadku szkolenia przygotowującego do konkretnej pracy, bez którego nie mógłbym tej pracy rozpocząć, szkolenie powinno być bezpłatne, a taka umowa lojalnościowa jest nieważna.
Czy to prawda? Czy umowa, którą podpisałem jest prawnie wiążąca?
Dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.

To nie ten dział. Proszę się wpisać w Prawie Pracy, bo moderator chyba przeoczył.

Powrót