umowa lojalnościowa -kiedy można zrezygnować

• Autor wątku Autor wątku katarynka450
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarynka450

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Ja mam problem z pracodawcą. Sytuacja wygląda następująco: w lutym dostałam propozycję nowej pracy na warunkach współpracy polegającej na tym, ze otwieram własną działalność gospodarczą i podpisuję umowę współpracy z firmą.
Od 16 lutego do 9 marca byłam na szkoleniu organizowanym przez firmę. Pod koniec szkolenia otrzymaliśmy umowę współpracy, która okazała się umową lojalnosciową. na maila pracodawca wysłał nam zupełnie inny draft umowy niż otrzymaliśmy w rzeczywistości. Nie chciałam jej podpisać ale pracodawca stwierdził, ze jest juz za późno na rezygnacje i że podpisywałam codziennie listę obecności co stanowi podstawę dochodzenia przez pracodawcę należności za szkolenie jeżeli się wycofam i nie podpisze umowy. Podpisałam umowę lojalnościową ale to nie był koniec. W umowie lojalnościowej jest zapis ze jeżeli w przeciągu 14 dni jeżeli nie podpisze umowy głównej, wypowiem umowę oraz w przeciagu trzech miesiecy od czasu podpisania umowy głównej złoże wypowiedzenie wówczas musze zapłacić firmie za szkolenie. Druga umowa jest podpisana od 20 marca na czas nieokreślony. Teraz pytanie kiedy w końcu mogę odejść z firmy bez płacenia jej pieniędzy za szkolenie.
Szczerze mówiąc to czuje się bardzo oszukana przez firmę pod każdym względem.

Pisze Pani:
otwieram własną działalność gospodarczą i podpisuję umowę współpracy z firmą.
Otworzyła Pani własną działalność gospodarczą?
Podpisała Pani umowę o współpracy?

tak to był warunek współpracy z firmą otworzenie własnej działanosci gospodarczej oraz podpisanie dwóch umów o współpracy.
Firma płaci mi co miesiac okresloną kwotę na pokrycie kosztów zwiazanych z opłaceniem działanosci gospodarczej.
jest to praca w nieruchomosciach czyli firma daje mi sprzęt do wykonywania pracy oraz klientów moje wynagrodzenie stanowi jedynie prowizja przy sprzedaży nieruchomości.

W takim razie nie jest to temat dla prawa pracy.
Obowiązują umowy zawarte pomiędzy przedsiębiorcami (nie ma tu pracodawcy i pracownika).
Wszelkie spory będzie ewentualnie rozstrzygał sąd gospodarczy.
Przenoszę na prawo gospodarcze.

Mam pytanie w związku z umową lojalnościowa. Zostałam zatrudniona 9 grudnia i tego dnia podpislam umowa lojalnosciowa ze przepracuje w firmie pół roku. Teraz jednak z dniem 1 czerwca chciałabym złożyć wypowiedzenie z uwzględnieniem miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pół roku minie 9 czerwca. Cy będe musiała pracodawcy zwrócić koszty szkolenia?

Powrót