Umowa na czas nieokreślony z dostawcą unternetu.

• Autor wątku Autor wątku andrzej922
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzej922

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Chyba w 2015 czy w 2016 podpisałem umowę na okres 2 lat, na pakiet usług internet/tv/telefon. Nie przypominam sobie, abym później coś podpisywał w celu przedłużenia umowy. Płacę jak płaciłem, usługa cały czas jest dostarczana, naprawy są wykonywane (np. wymiana dekodera, bo stary się popsuł). Jednak ostatnio firma ma problemy z poprawnym dostarczaniem usług i chciałbym zmienić operatora.

Jak się teraz mają sprawy z rozwiązaniem takiej umowy na czas nieokreślony? Zgłaszam odpowiednio wcześniej że rezygnuję i odsyłam sprzęt i się rozchodzimy, czy operator ma prawo naliczyć jakieś kary? (gdzieś mi się zapodziała umowa, nie wiem jakie tam były zapisy, ale na pewno była na 2 lata)

Nie jestem prawnikiem, ale jeżeli podpisuję umowę na np. 2 lata i tam jest zapis że: "po upływie 2 lat, umowa jest na czas nieokreślony" to wg mojej oceny ten zapis jest nieprawny bo umowę podpisuję na okres 2 lat, a nie 2 lata i coś tam.

Co o tym myślicie?

W umowie pewnie był zapis że jeśli nie wypowiesz jej przed końcem to przejdzie na czas nieokreślony. Czytałeś ja?

Jasne że czytałem, no ale nie jest możliwe żebym to pamiętał po tylu latach i kilkunastu innych umowach. Jeżeli rzeczywiście był taki zapis to w jaki sposób mam rozwiązać umowę na czas nieokreślony, żeby nie płacić żadnych ewentualnych kar? Czy mogę taką umowę z dnia na dzień rozwiązać bez konsekwencji? Dobra poszukam jeszcze umowę, jak czego śnie będę wiedział to napiszę.

Z dnia na dzień napewno nie. Operator na bank ma procedurę wypowiedzenia.

Powrót