umowa na czas określony a urlop rodzicielski i wychowawczy

anna.magdalena

New member
Witam

Na wstępie przedstawię swoje umowy:
1.09.2011-30.11.2011 umowa na okres próbny
1.12.2011-30.11.2012 umowa na czas określony
1.12.2012-30.11.2013 umowa na czas określony

Obecnie przebywam na urlopie rodzicielskim do 10 stycznia 2014.

I teraz jak to wygląda, jeśli 30.11.2013 zostanie rozwiązana ze mną umowa o pracę co się dzieje z moim urlopem rodzicielskim do stycznia? Czy wtedy pieniądze będę otrzymywała od ZUSu?

I drugie pytanie jeśli rozwiążą ze mną umowę, a urlop rodzicielski kończy się w styczniu, czy w związku z nową ustawą dotyczącą urlopów wychowawczych będę mogła po 10 stycznia 2014 się na takowy udać?

Do 30.11.2013 r. będziesz na urlopie i zasiłku rodzicielskim. Pozostała część zasiłku przejdzie na ZUS.

Urlop wychowawczy przysługuje tylko pracownikom.

Siisii dziękuję za odpowiedź.
Niemniej jednak znalazłam taka informację:

Urlop wychowawczy

Od 17 czerwca 2013 roku zaszły także zmiany w urlopie wychowawczym. Przed tym dniem korzystanie z urlopu wychowawczego nie mogła trwać dłużej niż do ukończenia przez dziecko 4. roku życia. Obecnie wydłużono ten czas do ukończenia przez dziecko 5. roku życia. Nadal urlop ten może trwać maksymalnie 3 lata.

Dodatkowo Senat 12 lipca 2013 r. przyjął nowelizację Ustawy o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw, przyjętą przez Sejm 21 czerwca 2013 r. Nowelizacja ma wejść w życie 1 września. Wówczas to za osoby samozatrudnione i wykonujące pracę na podstawie umów cywilnoprawnych, ale także za studentki i kobiety bezrobotne, przebywające na urlopie wychowawczym, państwo odprowadzi składki do ZUS-u.

Dzięki tej zmianie szerszej grupie osób rezygnujących z pracy w związku z opieką nad dzieckiem będą z budżetu państwa opłacane składki emerytalne i rentowe. Będą to zatrudnieni na umowę-zlecenie, prowadzący firmy, a także osoby dotąd nieubezpieczone lub dotąd ubezpieczone wyłącznie w KRUS-ie.

Dla osób mających co najmniej sześciomiesięczny staż ubezpieczeniowy bezpośrednio przed okresem opieki nad dzieckiem podstawą ustalenia świadczeń będzie 60 proc. prognozowanego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Dla osób bez stażu ubezpieczeniowego, bezrobotnych oraz ze stażem krótszym niż półroczny będzie to 75 proc. minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Nowelizacja zakłada, że w przypadku osób, które mają co najmniej półroczny staż ubezpieczeniowy, budżet będzie finansował składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe i zdrowotne. Natomiast w przypadku osób dotychczas nieubezpieczonych bądź tych, których staż ubezpieczeniowy jest krótszy niż sześć miesięcy, budżet będzie finansował tylko składki na ubezpieczenia emerytalne.

Wynika z tego, że takie osoby jak ja będą mogły skorzystać z "ZUSowskiego" urlopu wychowawczego. Czy dobrze myślę?

jestem w podobnej sytuacji i też chciałabym po urlopie rodzicielskim iść na wychowawczy a w listopadzie kończy mi się umowa. Czy po wejściu w życie zmian po 1 września będzie to dla mnie możliwe?

Powrót