Umowa na czas określony - odpowiedź dyrekcji

• Autor wątku Autor wątku Seeboo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seeboo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry,

Zaczynam procesować się z dyrekcją szkoły odnośnie umowy na czas określony mimo, że uzyskałam awans na nauczyciela kontraktowego. Poprzez kancelarię prawną zostało wystosowane pismo o polubowne załatwienie sprawy jednak dyrekcja odmówiła. Teraz chciałabym prosić osoby, które się orientują w temacie czy dyrekcja faktycznie ma rację przedstawiając swoje argumenty w odpowiedzi? Prawnik z kancelarii twierdzi, że nie ma podstaw. Jestem nauczycielem kontraktowym, pracującym w tej szkole drugi rok. Mogę uczyć języka polskiego, edukacji wczesnoszkolnej i przedszkolnej. Od zeszłego roku jestem zatrudniona na stanowisku nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej.

W załączeniu podsyłam odpowiedź dyrekcji (przepraszam, że w jpg x3)
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nie ma nic nadzwyczajnego w zatrudnianiu nauczyciela na czas określony.

Zgodnie z ustawą w Karcie Nauczyciela po awansie na nauczyciela kontraktowego moja umowa powinna zostać przekształcona w umowę na czas nieokreślony... chyba, że istnieją jakieś inne przesłanki. Razem ze mną zatrudniane były 2 inne nauczycielki. Jedna z nich otrzymała umowę na czas nieokreślony, a my dostałyśmy na czas określony.
Czy takie opieranie się dyrekcji na prognozowanych ilościach klas w kolejnych latach może być argumentem przeciwko dawaniu umowy na czas nieokreślony? Wydaje mi się, że raczej nie...

Dyrekcja jest innego zdania.
Masz prawo wystąpić do sądu pracy rozstrzygnięcie.

Shocked napisał:
Dyrekcja jest innego zdania.
Masz prawo wystąpić do sądu pracy rozstrzygnięcie.
Shocked, nie pisz proszę oczywistości, bo to, że dyrekcja jest innego zdania to ja wiem... Druga sprawa... to, że mam prawo wystąpić do sądu to też wiem, bo właśnie wystąpiłam. Chodzi mi o odpowiedź na postawione przeze mnie pytania.

Pytasz czy przekonujesz?
Jeżeli pytasz to dostałeś odpowiedź.
Jeżeli przekonujesz to zrób to przed sądem.

Art. 10
4. Stosunek pracy z nauczycielem kontraktowym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę zawieranej na czas nieokreślony, z zastrzeżeniem ust. 7.

7. W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, z nauczycielem kontraktowym lub z nauczycielami, o których mowa w ust. 5, stosunek pracy nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony.
Tylko w tych przypadkach jest mozliwe zatrudnienie na czas okreslony

Wyroki SN sa po Twojej stronie

.". W uchwale Sądu Najwyższego z dnia 27 maja 1993 r. (sygn. akt I PZP 14/93, OSNC 1993/11/189) podjętej w składzie 7 sędziów stwierdzono, że w przypadku gdy umowę terminową zawarto z nauczycielem kontraktowym dochodzi do zawarcia umowy na czas nieokreślony, a z nauczycielem mianowanym i dyplomowanym - do powstania stosunku pracy z mianowania.

Powrót