Umowa na czas określony

• Autor wątku Autor wątku Renata Z.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Renata Z.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam
Mam pytanie odnośnie umowy o pracę na czas określony. Ja w firmie była zatrudniona od 26.01 do 25.04.2007. W okresie od 19.04 do 28.04.2007 przebywałam na wolnym za nadgodziny. 25.04. kończyła mi się umowa i otym,że jej mi nie przedłużono dowiedziałam się dopiero 29.04 (wg. grafiku miałam pracować). Czy postąpiono zgodnie z prawem, czy nie powinni mnie powiadomić jeszcze przed 25.04. Usłyszałam tylko tyle,że nie zwalnia się pracownika na wolnym.
Pozdrawiam

Umowa rozwiązała się 25.04.2007 - o czym tu informować?

jak to o czym? owszem umowa wygasła 25,ale w grafiku byłam uwzględniona do końca kwietnia. W pracy stawiłam się 29.04, po wolnym.I wtedy dopiero mi powiedziano, że nie przedłużono mi umowy.

Grafik wyrażał jedynie "zamiar" pracodawcy - stosunek pracy wynika z umowy o pracę. Pracodawca jak i pracownik nie mają obowiązku informować, że nie zawrą kolejnej umowy o pracę.

Niestety Pan Dariusz się myli miałam staż w P.I.P i wiem że pracodawca niema prawa dać urlopu dłuższego niż umowa która obowiązuje go z pracownikiem.Dlatego Renata ma prawo domagać sie od pracodawcy posznowania przepisów prawa pracy.Bo jak mozna wysłać kogoś na urlop 2 tygodniowy "25 maja w przypadku gdy umowa o prace kończy sie 27 maja".Reniu nie poddawaj się idz z zapytaniem do Państwowej Inspekcji Pracy i dowiesz się na 100%,pare razy spodkałam się na forum z nierzetelnością.Pozdrawiam mgr prawa

Julia_Pokora napisał:
wiem że pracodawca niema prawa dać urlopu dłuższego niż umowa która obowiązuje go z pracownikiem.

Niestety, Pani mgr prawa nie bardzo wie o czym pisze.
Gdzie w poście Renaty jest mowa o urlopie "dłuższym niż umowa"?

Cytat:
jak mozna wysłać kogoś na urlop 2 tygodniowy "25 maja w przypadku gdy umowa o prace kończy sie 27 maja"

O czym Pani pisze? Gdzie była mowa o takim urlopie?
Proszę na przyszłość najpierw myśleć, a potem pisać.

wg mnie również umowa rozwiązała się z dniem 25.04 ale należy zwrócić uwagę na inną rzecz
jak napisała Pani od 19.04 do 28.04 pracodawca udzielił Pani zwolnienia od pracy w związku z przepracowanymi godzinami nadliczbowymi. Moim daniem, zatem w takiej sytuacji za część tych godzin nadliczbowych przysługuje Pani wynagrodzenie, pracodawca nie mógł przecież udzielić Pani wolnego od pracy w dniach w których umowa już nie obowiązywała.

poza tym działanie pracodawcy - umieszczenia Pani w grafiku oraz udzielenie wolnego od pracy można oceniać pod kątem dorozumianego przedłużenia umowy ale nie widzę tego za bardzo

nie może być jednak wątpliwości, że działanie pracodawcy mogło wprowadzić Panią w błąd i w związku z tym teoretycznie przysługują Pani z tego tytułu roszczenia odszkodowawcze na podstawie na podstawie przepisów prawa cywilnego w związku z zawartym w art. 300 k.p. odesłaniem

misza_zubov napisał:
teoretycznie przysługują Pani z tego tytułu roszczenia odszkodowawcze na podstawie na podstawie przepisów prawa cywilnego w związku z zawartym w art. 300 k.p. odesłaniem

Teoretycznie można by nad tym podyskutować, ale praktycznie nie ma na to żadnych szans.

Pytanie do "Renaty Z" - na pewno otrzymała Pani świadectwo pracy, co w nim jest napisane? Bo my tu teoretyzujemy a nie wiemy jak faktycznie postąpił pracodawca. Chodzi mi o tryb rozwiązania, daty, urlopy. Ponadto o ewentualne wypłaty należności (za godziny nadliczbowe, ekwiwalent za urlop).

Pan Janusz niech sam najpierw pomyśli,a nie rzuca epitetami,te dwa tygonie o których napisałam to teoretycznie,ale widocznie Pan Janusz po uzyskaniu funkcji moderatora pozjadał wszystkie rozumy.Pani Renato nie będe się licytować z pseudo moderatorem który niema pojęcia o swobodzie wypowiedzi i każdego z którym sie niezgadza obraża,radze Pani uzyskać informacje w PIP.A co do Pana Janusza to chętnie wyśle mu swój dyplom oraz zaświadczenie z odbycia starzu w PIP.Ciekawe czy Pan Janusz jest prawnikiem jestem gotowa na konfrontacje.Pozdrawiam niech Pani idzie do PIP i zobaczy Pani że mam racje

?

[cytat="Julia_Pokora"]Pani Renato nie będe się licytować z pseudo moderatorem który niema pojęcia o swobodzie wypowiedzi i każdego z którym sie niezgadza obraża,radze Pani uzyskać informacje w PIP.A co do Pana Janusza to chętnie wyśle mu swój dyplom oraz zaświadczenie z odbycia starzu w PIP.Ciekawe czy Pan Janusz jest prawnikiem jestem gotowa na konfrontacje.Pozdrawiam niech Pani idzie do PIP i zobaczy Pani że mam racje[/cytat]

Jak ja nie lubię takich osób, które to zawód prawnika wynoszą ponad inne!
Proszę się odpowiednio zachowywać; uważam, że większość moderatorów na tym forum to eksperci prawa z doświadczeniem, więc się tak proszę nie unosić :roll: :x

P.S.
Aha, i wstyd mgr-owi prawa popełniać błędy ortograficzne na ogólnopolskim forum 8) (przepraszam wszystkich, ale nie mogłem się powstrzymać..)

Więcej pokory Pani mgr Pokora.
Pani jest dopiero po stażu, ja za trzy miesiące świętuję 40-sto lecie praktyki zawodowej.
Obrazić mnie Pani nie może, bo jest Pani na to za młoda i niedoświadczona.
Takim osóbkom się wybacza. :D

Cytat:

P.S.
Aha, i wstyd mgr-owi prawa popełniać błędy ortograficzne na ogólnopolskim forum (przepraszam wszystkich, ale nie mogłem się powstrzymać..)

też się nie mogłam powstrzymać :D
NIE z czasownikami pisze się osobno :P

Do Pana Janusza i Porzeczki co do moich błędów ortograficznych to są one spowodowane dyslekcją,radze spróbować dostać się na studia z taką przypadłością.Ale jak ktoś niema innych sensownych argumentów to czepia się błedów nie szukając ich przyczyn.Boże co za ideały na tym forum jeden mądrzejszy od drugiego,gratuluje z taką postawą napewno dalego zajdziecie ale przy okazji skrzywdzicie paru ludzi.Pozdrawiam

A przy okazji do Pana Janusza niech Pan pisze na ogólnym forum co domnie ma a nie na prywatną skrzynke,niech wszyscy poczytają jaki z Pana kozak

Julia_Pokora napisał:
A przy okazji do Pana Janusza niech Pan pisze na ogólnym forum co domnie ma a nie na prywatną skrzynke,niech wszyscy poczytają jaki z Pana kozak

hmm... kozak to jestem ja. tak mam przynajmniej w dowodzie napisane :)

heh, i z tego co wiem to podczas egzaminów na prawo nie sprawdza się ortografi, pomijając fakt, że jest coś takiego jak zaświadczenie o dyslekcji, które zwalnia z odpowiedzialności :)

Julia_Pokora napisał:

W takim razie, nie chciałem tego, ale zostałem zmuszony.
Uważam, że jest Pani arogancką młodą osóbką, która zapatrzona w swój dyplomik uważa innych za nieuków i obraża uczestników naszego forum.
Na takie zachowanie nie mogę pozwolić i udzielam Pani ostrzeżenia.

No brawo co za demokracja a niby kogo ja obraziłam, a może Pan napisze na ogóle co domnie napisał pywatnie i jak mnie obrażał.Nie chwale się dyplomem i nigdy tego nie robiłam poprostu jest Pan ignorantem ciekawe czy za te wszystkie porady jakich udziela bierze pan odpowiedzialność i można się na Pana powołać,jasne że nie bo jest Pan ukryty za nikiem.Co do oceny ludzi to zaznaczam że ja nikogo nie obrażałam i niemam takiego zamiaru.A Panu radze spojrzeć w góre lata tam pańska duma i pycha.Może mnie Pan nawet zbanować to tylko będzie świadczyło o pańskim podejściu do dyskusji "kto nie jest znami ten pzeciwko nam".I prosze podać przykład gdzie i kogo obraziłam w końcu każdy ma prawo do obrony,czyż nie Panie mecenasie.Pozdrawiam

Julia_Pokora napisał:
Niestety Pan Dariusz się myli (...) pare razy spodkałam się na forum z nierzetelnością
Julia_Pokora napisał:
Pan Janusz niech sam najpierw pomyśli,a nie rzuca epitetami,(...) Pan Janusz po uzyskaniu funkcji moderatora pozjadał wszystkie rozumy.(...) nie będe się licytować z pseudo moderatorem który niema pojęcia o swobodzie wypowiedzi
Julia_Pokora napisał:
(...) jak ktoś niema innych sensownych argumentów to czepia się błedów (...) Boże co za ideały na tym forum jeden mądrzejszy od drugiego
Julia_Pokora napisał:
A przy okazji do Pana Janusza (...) niech wszyscy poczytają jaki z Pana kozak
Julia_Pokora napisał:
(...)jest Pan ignorantem ciekawe czy za te wszystkie porady jakich udziela bierze pan odpowiedzialność i można się na Pana powołać,jasne że nie bo jest Pan ukryty za nikiem. (...) Panu radze spojrzeć w góre lata tam pańska duma i pycha.
Blokada za powyższe. Cierpliwość też ma swoje granice. Pani Julia_Pokora nie wniosła nic do dyskusji na tym forum poza próbą ataku na moderatorów i innych użytkowników - przekonana o swej nieomylności i ogromnej wiedzy wynikającej z odbytego stażu w PIP i ukończenia magisterskich studiów prawniczych.

PS. Dodam, iż pytający w tym temacie "Renata Z." oraz "Julia_Pokora" piszą spod jednego adresu IP, co pozostawiam bez dalszego komentarza

Mam pytanie do "Renaty Z".
Co Pani ma wspólnego z "Julią Pokorą"?

Powrót