Umowa na czs określony a L4

• Autor wątku Autor wątku bolela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bolela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie. Pod koniec umowy na czas określony zachorowałem i jestem na zwolnieniu L4. Umowa wygasła a ja cały czas jestem na tym zwolnieniu.
Pytanie; jaka jest wysokość zasiłku chorobowego po wygaśnięciu umowy
i czy jestem w dalszym ciągu ubezpieczony w NFZ, czy mogę w tym czasie korzystać z leczenia w szpitalach czy w sanatorium. Gorąco pozdrawiam.

GORĄCO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ CHOCIAŻ NA CZĘŚĆ PYTAŃ !!! Pozdrawiam.

1/podstawa taka sama, jaka została wyliczona podczas twojego zatrudnienia (z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających miesiąc zachorowania - kontynuacja),
2/z chwilą ustania stosunku pracy, nie podlegasz ubezpieczeniom z tego tytułu, a więc dopiero po zarejestrowaniu się jako bezrobotny i zgłoszeniu z tego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego - będziesz mógł korzystać z opieki w ramach NFZ (składki ubezpieczeniowe można też opłacać samemu).

Dziękuję Katkal, byłem się zarejestrować jako bezrobotny lecz odpowiedziano mi że do puki jestem na L4 to nie mogą mnie zarejestrować a tym samym nie mam podstawy do zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego , czy nie zachodzi w tym przypadku kontynuacja ubezpieczenia? Zachorowałem będąc jeszcze związany umową o pracę. Pozdrawiam.

A powiedziano ci to to dlatego, że bezrobotną możemy nazwać osobę, która nie posiada pracy ani innego zatrudnienia, a która aktywnie poszukuje pracy, a to wyłącza twoje przebywanie na chorobie, kiedy to pracy podjąć nie możesz.
Jednak, zwolnienie lekarskie należy przedłożyć urzędowi pracy, właśnie z uwagi na ubezpieczenie zdrowotne.

Śliczne dzięki Katkal, jutro "biegnę" z L4 do UP.

Powrót