Umowa na dwa lata a ciąża

• Autor wątku Autor wątku bambo_joy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bambo_joy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam pytanie żona przyjeła sie do pracy w styczniu tego roku i dostała umowe na pełny etat na dwa lata niedawno okazało się że jest w ciąży czy jeśli zaniesie teraz zwolnienie od lekarza że jest w ciązy to czy pracodawca może ją zwolnić?i jesli nie to czy musi ona zanosić je osobiście czy mogę zanieść je ja?i jak długo może ona przebywać na tym zwolnieniu czy tylko do momentu porodu czy również potem?umowe ma ważną do 31.01.2016 i jeśli na umowie ma zapisane zarobki w wysokośći 1760zł brutto to czy również będąc na zwolnieniu będzie tyle otrzymywać?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
bambo_joy napisał:
czy pracodawca może ją zwolnić?i

Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę. Kobietę ciężarną zatrudnioną na podstawie umowy o pracę można zwolnić jedynie w wyniku tzw. zwolnienia dyscyplinarnego - art. 52 k.p.

Art. 177 § 4. kp. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.

Zwolnienie lekarskie możesz zanieść Ty lub wysłać pocztą /najlepiej za potwierdzeniem odbioru/.

bambo_joy napisał:
jak długo może ona przebywać na tym zwolnieniu czy tylko do momentu porodu czy również potem?

Na chorobowym przebywać może dotąd, do kiedy lekarz będzie uważał.

Od dnia porodu będzie przysługiwał urlop macierzyński podstawowy, dodatkowy i rodzicielski w wymiarze 52 tygodnie.

bambo_joy napisał:
na umowie ma zapisane zarobki w wysokośći 1760zł brutto to czy również będąc na zwolnieniu będzie tyle otrzymywać?

Moim zdaniem, żona powinna trochę dłużej popracować. ZUS może zakwestionować tak krótkie zatrudnienie.

Ostatnia edycja:
a czy jest jakiś minimalny termin(czas) tzn czy poniżej 12 tygodnia ciązy można ją zwolnić czy już nie?

Nie można, żona chroniona jest od początku ciąży. Zwolnić można tyko w przypadkach, które podałam wyżej.

Powrót