Umowa na odległość. Odmowa odbioru towaru.

• Autor wątku Autor wątku jellybean
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jellybean

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam następującą sytuację.
Parę dni temu wysłałam listem poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru odstąpienie od umowy wraz z kopią dowodu zakupu. Termin zgłoszenia odstąpienia został zachowany, a sklep odebrał moje pismo, czego dowodem jest pocztowe potwierdzenie odbioru.
Sam towar wysłałam paczką pocztową również ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Do paczki dołączyłam kopię odstąpienia od umowy oraz kopię dowodu zakupu. Na opakowaniu napisane było, że jest to zwrot oraz numer zamówienia.
Niestety paczka wróciła do mnie z adnotacją "odmowa odbioru".

Jak rozumiem ponieważ, sklep dostał moje odstąpienie, umowa uważana jest za nie zawartą. Ja swój obowiązek zwrotu świadczenia spełniłam odsyłając towar (mam potwierdzenie nadania).
Czy w tej sytuacji mam w dalszym ciągu obowiązek próbować dostarczyć towar do sklepu, czy też teraz to jest już sprawa sklepu czy na własną rękę odbierze ode mnie swój towar?
Rozumiem, że nie mogą odmówić mi zwrotu pieniędzy powołując się na fakt, ze nie mają towaru, gdyż sami go nie odebrali, czego mam dowód?

Pytam, gdyż obawiam się, że gdy wyślę paczkę ponownie, znowu jej nie odbiorą.

1) wskaż im, że odstąpienie jest prawnie wiążące (o ile nie kupiłeś na firmę) i wzywasz ich do tego aby odebrali swoją własność, ponieważ sami nie odebrali wysyłki od ciebie. Ty dopełniłeś swojego obowiązku. Dodatkowo wskaż, że na odebranie lub środki do ponownej wysyłki czekasz 7 dni, a po tym terminie zaczniesz naliczać opłatę magazynową za każdy dzień zwłoki.
2) nie mogą odmówić zwrotu środków

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Powrót