Umowa na przyłącze prądu Enea

• Autor wątku Autor wątku pershing1899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pershing1899

Użytkownik
Odpowiedzi
248
Witam serdecznie,
Mam pytanie odnośnie umów jakie daje enea na podłączenie prądu do nowej działki. Dostałem wycenę na podłączenie i jest w umowie napisane, że mam 14 dni na odstąpienie od umowy oraz 2 lata na podpisanie umowy o przyłącze prądu. W związku z tym jakie czekają mnie konsekwencje albo kary jeżeli nie napisze odstąpienia od umowy oraz nie podpisze umowy w przeciągu dwóch lat? Nie bardzo rozumiem jak można odstąpić od umowy jak nie podpisałem jeszcze umowy?
Pytam dlatego, że ja chcę podpisać ta umowę w przeciągu dwóch lat, jednak zdarzają się różne rzeczy w życiu i nie wiadomo co będzie za rok, czy 20 miesięcy.

Zgodnie z ustawą o prawach konsumenta:

Przepis prawny:
Art. 27. [Termin do odstąpienia od umowy]
Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35.

W mojej ocenie, skoro nic nie podpisałeś oraz nic nie zadeklarowałeś słownie przedstawicielowi handlowemu, umowa nie została zawarta. Zatem nie ma od czego odstępować na tym etapie.

Chyba, że im chodzi o to, że jak podpisze umowę w przeciągu dwóch lat to będę mógł jeszcze od niej odstąpić w terminie do 14 dni, to by miało sens...
Spotkał się ktoś z umową z enea o przyłączenie do sieci?

Powrót