Umowa na zastępstwo a umowa słowna

• Autor wątku Autor wątku Zofia85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zofia85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Zwracam się z prośbą o poradę prawną. Odbyłam w listopadzie rekrutację na stanowisko w spółce państwowej. Wyłoniono innego kandydata, natomiast mi zaproponowano podobne stanowisko na miejsce osoby, która miała odchodzić na emeryturę. Poinformowano mnie, że potrwa to ok 3 miesięcy. Zgodziłam się, ponieważ okres wypowiedzenia w poprzedniej firmie wynosił 3 miesiące. Złożyłam zatem wypowiedzenie aby 3 miesiące później rozpocząć pracę. Blisko przed końcem okresu wypowiedzenia otrzymałam informację, że osoba która miała przejść na emeryturę przebywa na l4 i na chwilę obecną mogą mi jednak zaproponować umowę na zastępstwo a umowę stałą otrzymam gdy pracownik przejdzie na emeryturę oraz że potrwa to kilka miesięcy. Zgodziłam się na to rozwiązanie gdyż warunki zostały przedstawione jasno. Natomiast po ok 6 miesiącach umowy na zastępstwo na tydzień przed otrzymałam informację, że poprzedni pracownik przechodzi na emeryturę natomiast mi spółka państwowa nie przedłuża umowy. Zostałam z dnia na dzień praktycznie bez środków do życia. Nie otrzymywałam również podczas zatrudnienia żadnych informacji zwrotnych na temat mojej pracy oraz żadnych upomnień. Nic nie wskazywało na taki scenariusz. Zostałam przez spółkę państwową oszukana gdyż były słowne ustalenia o otrzymaniu umowy na stałe.
Czy w związku z powyższym mam prawo domagać się odszkodowania lub odprawy.
Pozdrawiam, Zofia

na niedotrzymane obiecanki nic nie poradzisz , nawet mając świadków na te obietnice wątpię żebyś coś ugrała przed sadem pracy

Powrót