umowa na zastępstwo a zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku seahorse
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seahorse

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!

Czy umowa na zastępstwo uprawnia do nabycia prawa do zasiłku dla bezrobotnych, o ile trwa co najmniej 365 dni i miesięczne wynagrodzenie podczas jej trwania wynosi co najmniej 1680 zł brutto?

Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

Z tego co wiem dla urzędu pracy ma znaczenie wysokość osiąganego dochodu oraz długość okresu zatrudnienia.
A tak przy okazji - ludzie, nie łatwiej zadzwonić w takiej sprawie bezpośrednio do urzędu pracy?

Pozdrawiam

Umowa na zastępstwo jest formą zatrudnienia na umowę o pracę, obłożoną jednak szczególnymi warunkami ze względu jednak na jej specyficzny cel (np. krótki okres jej wypowiedzenia).
Jeśli są spełnione pozostałe warunki z ustawy "o promocji zatrudnienia(....)" to jak najbardziej należy się wówczas zasilek dla bezrobotnych.

Ostatnia edycja:
Łatwiej. Tylko że nie zawsze można bezkrytycznie polegać na informacjach uzyskanych od pracowników Urzędu Pracy. W zeszłym roku np. jedna pani powiedziała mi przez telefon, że jak jest się zatrudnionym na pół etatu - to należy przepracować 2 lata, a wtedy te okresy się zsumują i nabędzie się prawo do zasiłku - co jest przecież wierutną bzdurą! Znajomi też opowiadali mi o sytuacjach, gdy zostali wprowadzeni w błąd przez różnych urzędników. Dlatego wolę pytać TU :-)

seahorse napisał:
Czy umowa na zastępstwo uprawnia do nabycia prawa do zasiłku dla bezrobotnych, o ile trwa co najmniej 365 dni i miesięczne wynagrodzenie podczas jej trwania wynosi co najmniej 1680 zł brutto?
Tak, jeśli kwota wynagrodzenia wynosi co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę obowiązujące w danym okresie.

Powrót