umowa najmu mieszkania a remont po jego opuszczeniu.

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Chcialabym sie czegos dowiedziec.Mieszkamy w Dortmund ( Niemcy).Wynajmowalismy mieszkanie przez poltora roku,z ktorego wyprowadzilismy sie ze wzgledu na ogromny grzyb i wilgoc.Wiem ze po tak krotkim okresie zamieszkania ,nie obowiazywal nas zaden wielki upiekszajacy remont,tylko pozostawienie mieszkania bialegi i czystego.Zreszta wandalizmu zadnego nie zostawilismy.Moja corka ,osoba niepelnosprawna,przez okres kiedy zamieszkiwalismy ,zrobila na 2-3 drzwiach rysy,takie szramy od kol ,przez wozek,nieostrazna jazde. Przy zdawaniu mieszkania,zarzad ( 1 osoba,bardzo do nas negatywnie nastawiona,uznawajaca ludzi wg statusu kto kim jest,dyrektor czy robotnik,to przyklad),powiedziala ze to trzeba naprawic,na co ja odp.ze nie ma problemu ,mam ziecia ktory ma swoja jednoosobowa firme ,na co ta pani zgody nie wyrazila,ONA musi firme najac itd itd.Ja TEJ firmy nie wynajmowalam,ktora wymieniala drzwi.Ni stad ni zowad otrzymalismy rachunek na 1300 euro! Moj ziec zrobilby tosamo za polowe,wymienione drzwi " ze zlota"nie byly.Sprawa trafila w rezultacie do sadu.Chcialabym sie teraz dowiedziec : Czy ten,tzn ta osoba ,ktora widniala na umowie wynajmu tego mieszkania jako pierwsza,odpowiada za wszystko ? Na naszej umowie wowczas widnial jako pierwszy ,moj przyjaciel z ktorym mieszkam(nie jestesmy malzenstwem),a ja jako druga. Bo tak wlasnie slyszalam.Od niego zarzad sie nie domaga pieniedzy,za wstawienie tam w tamtym mieszkaniu po naszej wyprowadzce -nowych drzwi,tylko odemnie.Zarzad wie,ze moj przyjaciel jest w tzw INSOLWENCJI,wiec nie otrzymaliby od niego ani grosza i sam zarzad musialby zaplacic tej firmir za ich prace,dlatego domagaja sie odemnie.Czy to kto stoi na umowie jako pierwszy MA znaczenie? bardzo bede wdzieczna za wszelkie informacje,niedlugo mam spr w sadzie.Dziekuje.

Obudzcie sie ,mądre głowy! Poradzcie mi !!!

Nie jesteśmy na Pani usługach. Proszę cierpliwie poczekać na odpowiedź.

Jezeli jestes na umowie to rowniez odpowiadasz za koszta zwiazane z wymiana drzwi.
Z tego co sie orientuje wlasciciel moze wynajac firme i wy musicie zwrocic te koszta. Niestety.

anka znasz się na prawie niemieckim?

Przepraszam,nikogo nie chcialam urazic...prosze nie miec mi za zle.

Powrót