umowa najmu

• Autor wątku Autor wątku MagdaLenaMariaAnna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MagdaLenaMariaAnna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam zapytanie odnośnie umowy najmu lokalu. Siostrze właściciel nie podpisał się pod umową i widnieje tylko jej podpis. Czy umowa jest ważna? I drugie pytanie czy bez zgody małżonka (który wyjechał za granice i nastąpił rozpad związku) można przepisać umowę najmu lokalu na drugiego małżonka??? tego który mieszka z dziećmi i płaci rachunki oraz wynajem?:(:(:(

MagdaLenaMariaAnna napisał:
Siostrze właściciel nie podpisał się pod umową i widnieje tylko jej podpis. Czy umowa jest ważna?

To raczej właściciel będzie miał problem jak będzie chciał wyrzucić najemcę.

I drugie pytanie czy bez zgody małżonka (który wyjechał za granice i nastąpił rozpad związku) można przepisać umowę najmu lokalu na drugiego małżonka?
Jaja sobie robisz ? Trzeba sporządzić umowę przeniesienia praw i obowiązków i nie, nie da się zrobić tego na czyjeś konto za jego plecami. No można podrobić podpis a potem płakać przed Prokuratorem.

Nie jaja sobie robisz tylko można było by trochę grzeczniej odpisać... z resztą to nie mój problem ale zapytać mogłam, prawda???? bardzo dziękuję za ":mad:uprzejmą" odpowiedź

Poza tym siostra podarła w drobny mak umowę następnie użyczyła egzemplarz od wynajmującego ( chciała zrobić xero ) a teraz podobno zgubiła.... rewelacja co za "mądrzy" ludzie.....:confused:

z resztą to nie mój problem ale zapytać mogłam, prawda?

Jak obejść prawo ? Nie to forum. Podpisanie umowy w czyimś imieniu bez pełnomocnictwa to przestępstwo.

Tak samo jak przestępstwem jest podrabianie podpisu nie można się podpisać za wynajmującego tylko dlatego że on tego nie zrobił być może dla swojego bezpieczeństwa ....

wydaje mi się że najrozsądniej by było gdyby wynajmujący zerwał umowę i tyle podpisał nową na drugą osobę.... bo jak jest podpisana na osobę której nie ma w sumie ten co mieszka może olać nie płacić i mieszkać.... obowiązek płatności stoi po stronie tego kto umowę podpisał
i męcz się z takim człowiekiem

obowiązek płatności stoi po stronie tego kto umowę podpisał
Przeczytaj zapis art. 688:
Przepis prawny:
Art. 688*1. § 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.
§ 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania.

Powrót