umowa o dostarczanie internetu

• Autor wątku Autor wątku janosik255
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janosik255

Użytkownik
Odpowiedzi
149
A z innej beczki -
1 ) czy legalne jest zawarcie w umowie, ze jak mi nie zaplaca klienci za dany miesiac to im odlaczam siec ?
2) czy przed odlaczeniem musze im monit slac ? znalazlem 101 ust 4 PT, ale tam mowa o przedsiebiorcy wyznaczonym, a to sie malych osiedlowych sieci chyba nie tyka

i najwazniejsze : czy za okres takiego odlaczenia moge zadac jakiejs mniejszej chocby zaplaty ? czy umowa sie konczy ? bo jesli bym nie mogl zadac zaplaty to chyba lepiej nie odlaczac sieci i im po prostu przedsadowy list poslac za jeden okres, a umowa niech leci sobie i kolejne listy niech czekaja.

1. Nie warto rozpoczynać działalności, jeżeli się na niej nie zna (świadczenie usługi nie jest jedynie rzemiosłem, wymaga wiedzy dot. prawa regulującego tę działalność).
2. Przedsiębiorca wyznaczony... Jest to TP S.A. Nieuważnie Pan czytał ustawę.
3. Opóźnienie w zapłacie za 1 okres rozliczeniowy nie stanowi podstawy do odłączenia. Należy wysłać wezwanie do zapłaty.
4. W orzecznictwie utarło się, że bezpodstawne jest wystawianie faktur z naliczonym abonamentem (opłatą okresową) za czas, kiedy usługa nie działała - niezależnie od przyczyny jej nieświadczenia.
5. Niełacenie za usługę jest podstawą do rozwiązania umowy z klientem i żądanie zapłacenia przez niego kary umownej.
6. Kwestia kary umownej jest szczegółowo opisana w UPT!!!

Normalne przedsięwziecie zaczyna się od biznesplanu. Tego nie da się zrobić bez wiedzy, jakie regulacje prawne formuja rynek i stosunki "usługodawca - klient". Więc na samym początku nalezy zapoznać się szczegółowo z ustawa Prawo telekomunikacyjne i kodeksem cywilnym, a także orzecznictwem dot. różnych sytuacji prawnych w tej branży. Trzeba także zapoznać się z listą klauzul zabronionych. I dopiero po tym wszystkim można podejmować świadomą i odpowiedzialną decyzję o działalności.

jak to się nie zna, przecież nie pytam co to jest router :P

co do prawa - ja sporo się o tym naczytałem, ale jeszcze więcej nie rozumiem.

1. mam kablówkę w domu (znana firma) i oni mają w swojej umowie, że mogą odłączyć sygnał ("zawiesić wykonywanie usługi") jak ktoś 7 dni się spóźni z jakąkolwiek zapłatą. U mojej mamy u innego dużego operatora jest to samo. Z postu Pani wynika, że coś tu nie gra, więc tym bardziej jestem zakręcony.
Czyli jak mi nie płaci to muszę rozwiązać całą umowę (nie zależy mi na tym), a nie tylko odciąć sygnał i - patrz 2. ?

2. prawo to jak widać taka zabawa w słowa. Więc czy będzie ok, jeśli podczas zawieszenia usługi (np. na życzenie klienta; ewentualnie po odłączeniu przeze mnie sygnału z uwagi na jakieś nieprawidłowości w zachowaniu klienta) zamiast abonamentu będę naliczał jakąś mniejszą opłatę za utrzymanie sieci (= opłatę konserwacyjną)

3. kara umowna w UPT to jakiś żart. Czy dobrze rozumiem, że dotyczy tylko promocji udzielonej klientowi i jeszcze zmniejszanej proporcjonalnie ? To są przecież groszowe sprawy, szkoda iść do sądu z tym.

Powrót