umowa o dzieło a podatki

• Autor wątku Autor wątku milimetrhenio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milimetrhenio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,sprawa przedstawia się tak.Ja jako osoba fizyczna (emeryt) chcę podpisać umowę z daną firmą.Ona będzie zleceniodawcą ja wykonawcą.
Mianowicie jeżeli w umowie jest napisane ze do zapłaty dla mnie jest 600 zł netto to co ja mam z tego odprowadzić i czy wogóle musze coś odprowadzać i jak mam potem wystawić im rachunek co mam w nim napisać ?
(jestem kompletnym laikiem w tych sprawach)
pozdrawiam

Witam,umowa o dzieło. Chodzi o zamieszczenie na mojej stronie ich banneru.Dziełem byłoby uaktualnianie kodu tego bannera. pzdr

W takiej sytuacji (jeżeli nie prowadzi Pan działalności gospodarczej) to zamawiający z zasady winien odprowadzić zaliczkę na podatek dochodowy. Poza tym sam Pan pisze, że wynagrodzenie podane jest w kwocie netto - co oznacza po potrąceniach.

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Czyli mam rozumieć że ja dostaje te 600 zł na konto i nic z tym nie robie ?(co najwyżej wydaje ;D) A pozostaje jeszcze kwestia tego rachunku jak go przedstawić ?

Od zamawiającego powinien Pan otrzymać PIT-8B - a w nim szczegółowo wyliczony przychód, koszty uzyskania, dochód i zaliczkę na podatek. Dane z tego PITa ujawnia się w zeznaniu rocznym z innymi źródłami przychodu.

No tak to już jasne. Lecz mam ciągle pytanie co z tym rachunkiem.Jeżeli będę go wystawiał a będę to co powinno się w nim znaleźć ? jak to napisać ?
pzdr

Najprościej podejść doi sklepu z art. biurowymi i zerknąć na rachunki, które są załączane do takich umów
Powinien nzywać się Rachunek do umowy o dzieło, zawierac datę i miejsce wystawienia
W treści: Dzieło wykonałem zgodnie z umową z dnia........ Wnosze o przyjecie niniejszego rachunku i dokonanie wyplaty zgodnie z przedstawionym zestawieniem:
tu wpisujemy kwote brutto, koszty uzyskania przychodów, zaliczka, Do wypłaty.
Proponuje po prostu zakupic druk rachunku, bo po co sobie komplikować życie.

Powrót