Umowa o dzieło a rozliczenie

• Autor wątku Autor wątku frezee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frezee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. W zeszlym roku podjąłem jednorazowo umowe o dzieło, z której moj przychod wyniosł 233 brutto. Jestem studentem i dotychczas rodzice rozliczali sie ze mnie, dostajac jakis zwrot (cos okolo 1000 wiec suma duza,a boje sie iz w takim wypadku moge nie dostac tego zwrotu). I teraz moje pytanie jest takie, jak sie rozliczyc z tego.

Jak otrzymasz PIT-11 od zleceniodawcy to wypełnij PIT-37 i wyslij do US. Rodzice o ile przysługuje im ulga zachowają do niej prawo.

czyli zleceniodawca ma obowiazek wyslania mi PIT-11, na który mam czekać i nie podejmować działań, aż go nie otrzymam ? dzięki za odp :)

"Działania" podejmij po 28.02.2013 jak nie dostaniesz PIT-11.

To za umowę o dzieło też musi przyjść PIT? Moja córka w 2lata temu dorabiała w kafejce i nie przysłali jej oni żadnego PIT'u.. Mówili, że nie musi się rozliczać bo już jest to rozliczone... Co mieli na myśli?

Nie odpisują mi niestety i nie mogę zapytać. Tak to już dawno bym to zrobiła i nie zawracałabym nikomu głowy takimi rzeczami :).

A na jaką kwote opiewała umowa? Może poniżej 200 zł? Wtedy pobiera się podatek ryczałtowy i nie podlega to rozliczeniu w zeznaniu rocznym.

Powrót