Umowa o dzieło, a status osoby bezrobotnej

• Autor wątku Autor wątku kasia7890
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia7890

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku. Oczywiście poszukuję stałej pracy, co jak się okazało nie jest wcale takie łatwe. Mam sporo wolnego czasu, więc prowadzę bloga. Mam na nim możliwość dorobić drobne sumy za jakieś płatne teksty, reklamy i takie tam. Są to naprawdę skromne sumy, zakładam, że miesięcznie nie wyszłoby więcej niż 100-150zł. Byłyby to umowy o dzieło. Z tego co się zdarzyłam zorientować, to wtedy musiałabym się wyrejestrować z UP, bo przy umowie o dzieło tracę status bezrobotnego i ubezpieczenie zdrowotne? Czy jest jakaś suma do której mogę dorobić i dalej być bezrobotna? Przecież nie przeżyję za takie kwoty i nawet nie starczy mi na opłacenie ubezpieczenia.

Ostatnia edycja:
Niestety, na czas wykonania dzieła będzie trzeba wyrejestrować się z PUP, nawet jeśli umowa miałaby trwać 1 dzień, a wynagrodzenia będzie wynosić przysłowiową złotówkę. Dlatego też umowa o dzieło jest opłacalna raczej dla osób ze stałym źródłem dochodu (zatrudnionych lub samozatrudnionych, świadczących usługi zlecenia), które w ten sposób chcą dorobić, niż osobom bezrobotnym.
Jeśli zaś chodzi o ubezpieczenie to osobie tracącej status bezrobotnego jeszcze przez okres 30 dni przysługuje prawo do korzystania z bezpłatnej opieki medycznej.

Dziękuję za odpowiedź. No cóż szkoda, że tak jest, bo jeśli zarobię niewiele, to praktycznie tyle samo wydam na bilety na dwukrotny dojazd do PUP :(
Dobrze rozumiem, że jeśli teraz się wyrejestruję, bo mam umowę o dzieło, to przez 30 dni mam ubezpieczenie, a potem znowu się zarejestruje w PUP dajmy na to na tydzień, bo będzie kolejna umowa, to dalej mam ubezpieczanie na kolejne 30 dni? Czy trzeba być przez dłuższy czas zarejestrowanym?

kasia7890 napisał:
Dobrze rozumiem, że jeśli teraz się wyrejestruję, bo mam umowę o dzieło, to przez 30 dni mam ubezpieczenie, a potem znowu się zarejestruje w PUP dajmy na to na tydzień, bo będzie kolejna umowa, to dalej mam ubezpieczanie na kolejne 30 dni?
Zgadza się. Każda rejestracja jest odrębną czynnością. Także w przypadku ponownej rejestracji w PUP nabywasz ponownie prawo do ubezpieczenia zdrowotnego i nawet jeśli za chwilę dokonasz wyrejestrowania z powodu podjęcia dzieła okres 30 dni liczy się od nowa, czyli od dnia wyrejestrowania z tytułu podjęcia ostatniego dzieła.

Aha rozumiem, to w sumie zawsze byłoby jakieś wyjście. Muszę nad tym pomyśleć.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :)

A nie masz możliwości umowy zlecenia?
Samemu ubezpieczać się Ci się nie opłaci w tym przypadku.. miałem podobnie. Dopóki studiowałem to miałem ubezpieczenie, przychody takie jak napisałaś, ale potem właśnie juz nie miałem...

Ocha napisał:
A nie masz możliwości umowy zlecenia?
Samemu ubezpieczać się Ci się nie opłaci w tym przypadku.. miałem podobnie. Dopóki studiowałem to miałem ubezpieczenie, przychody takie jak napisałaś, ale potem właśnie juz nie miałem...

Raczej nie mam niestety. Na razie jeszcze ogólnie sprawdzam różne możliwości, bo najpierw chcę się dobrze zorientować we wszystkim, żeby się w coś głupiego nie wpakować :)

Powrót