Umowa o dzielo a termin

• Autor wątku Autor wątku drzemik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drzemik

Stały bywalec
Odpowiedzi
5 285
Sprawa wyglada tak:

Podpisalem z firma umowe o dzielo o operacje na serwerze klienta tej firmy.
W umowie mam termin wykonania "do 28 pazdziernika 2007".

Problem jest taki, fimra nie sfinalizowala jeszcze umowy z klientem, wiec nie dostalem jeszcze dostepu do serwera.

1. Czy jesli do 28 pazdziernika nie dostane dostepu to umowa staje sie niewazna?
2. Czy jesli nie podpisalibysmy nowej umowy i np. w polowie listopada, po wykonaniu zadania, wystawie rachunek, to firma moze mnie jakos wykolowac (jakies karne odsteki lub cos w tym stylu)?

żadnych odliczeń w tym przypadku zlecający nie powinien nawet dopuszczać do swej myśli, gdyż sytuacja nie wynikła z pana winy.
Myślę, że w razie czego mógłby mieć tu zastosowanie art 639 Kodeksu cywilnego - dotyczący zapłaty przez zamiawiającego, gdy przyjmujący był gotów wykonać oznaczone dzieło, ale nie mógł tego zrobić z przyczyn dotyczących zamiawiającego (zas. ryzyka).
pozdrawiam.

[lex:2h2p8pwi]Art. 639. Zamawiający nie może odmówić zapłaty wynagrodzenia mimo niewykonania dzieła, jeżeli przyjmujący zamówienie był gotów je wykonać, lecz doznał przeszkody z przyczyn dotyczących zamawiającego. Jednakże w wypadku takim zamawiający może odliczyć to, co przyjmujący zamówienie oszczędził z powodu niewykonania dzieła.[/lex:2h2p8pwi]
Hmm...
Czyli teoretycznie 28 pazdziernika moglbym wystawic rachunek i czekac na przelew...
To oczywiscie zamknie mi te firme na przyszle zlecenia, wiec tego nie zrobie na razie, ale... nie powiem, korci. :)

Powrót