Umowa o dzieło a umowa licenyjna niewyłączna

• Autor wątku Autor wątku yakuza27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yakuza27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Poproszono mnie o stworzenie portalu informacyjnego. W związku z tym, że nie posiadam jeszcze własnej firmy najprawdopodobniej współpraca będzie odbywała się na podstawie umowy o dzieło. Mój problem polega na tym, że stworzony przeze mnie system zarządzania treścią jest elastyczny i pozwala na prostą modułową rozbudowę. Z tego powodu zainteresowała mnie umowa licencyjna niewyłączna. Czy można połączyć obie umowy w taki sposób, abym mógł w przyszłości sprzedawać swój produkt (oprogramowanie - system) na podstawie licencji... a przy okazji zgodnie z prawem stworzył jako "dzieło" portal informacyjny oparty o mój system ale z indywidualną grafiką itp?

Czy aby zawrzeć umowę licencyjną trzeba posiadać własną działalność gospodarczą?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Witaj, umowa o stworzenie dzieła, a umowa przeniesienia majątkowych praw autorskich do tego dzieła lub umowa licencyjna (zarówno wyłączna, jak i niewyłączna) to odrębne, niezależne kwestie.

Nie każde dzieło stworzone w ramach umowy o dzieło będzie miało charakter utworu w świetle Art.1 USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - czyli będzie chronione prawami autorskimi. Ale programy komputerowe z reguły mają taki charakter - więc stanowią utwory prawnie chronione.

Przeniesienia majątkowych praw autorskich lub umowy licencyjne mogą stanowić część umowy o dzieło lub być osobnymi dokumentami. W przypadku licencji niewyłącznej może być ona również domyślna - czyli nic nie trzeba pisać, a korzystanie z dzieła zależne będzie o okoliczności.

Jednakże w przypadku programów komputerowych lepiej mieć osobną umowę licencyjną na piśmie. Weź pod uwagę, że w takiej sytuacji pierwszy klient to zamawiający dzieło i korzystający z licencji, zaś następni to tylko nabywcy licencji - lepiej jest operować w ogólności jednym dokumentem (chyba, że każdy nowy klient będzie miał inne warunki licencyjne...).
Czy aby zawrzeć umowę licencyjną trzeba posiadać własną działalność gospodarczą?
nie. Ale firmy z reguły chcą otrzymać fakturę za zakupioną licencję.

Bardzo dziękuje za całkowicie wyczerpującą odpowiedź.

Powrót