Umowa o dzieło a wypadek przy pracy

• Autor wątku Autor wątku lotny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lotny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich

Jestem zatrudniony na podstawie umowy o dzieło, podczas wykonywanej pracy zostałem skaleczony przez innego pracownika tez zatrudnionego na podstawie umowy o dzieło. Moje pytanie brzmi, czy mogę ubiegać sie, i od kogo o odszkodowanie za okres niezdolnosci do pracy i za uszczerbek na zdrowiu, a takze czy wziąć zwolnienie lekarskie od chirurga w celu udokumentowania niezdolności do pracy.Chciałbym sie także dowiedzieć czy zleceniodawca ma obowiazek wszcząć postępowanie wypadkowe.

Dziękuje za odpowiedzi.

Odszkodowanie od tamtego pracownika lub jego zleceniodawcy, w ramach odpowiedzialności deliktowej. Art. 415, 429, 430 Kodeksu cywilnego.

Umowy o dzieło (za wyjątkiem zawieranych z pracodawcą) nie są objęte ubezpieczeniem wypadkowym. Postępowanie wypadkowe wszczyna się zgodnie z Kodeksem pracy, a on tu nie ma zastosowania.

[cytat="Stefan Batory":mifuxgmk](za wyjątkiem zawieranych z pracodawcą) [/cytat:mifuxgmk]
Aby nie było wątpliwości, chodzi tu o umowy o dzieło zawarte dodatkowo, gdy z danym pracodawcą ma się już zawartą umowę o pracę. :)

Powrót