Umowa o dzieło a zasiłek za zamknięcie przedszkola

• Autor wątku Autor wątku asiek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiek88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Do końca czerwca jestem na bezpłatnym urlopie wychowawczym, mam dwoje dzieci, które chodzą do przedszkola. W czasie, gdy dzieci były w placówce, dorabiałam sobie na podstawie umowy o dzieło u innego pracodawcy. W tym momencie - jako, że przedszkola są zamknięte - nie jestem w stanie wydajnie pracować, a moje zarobki drastycznie maleją. Czy przysługuje mi zasiłek z ZUS za zamkniecie przedszkola? Od umowy o dzieło mam odprowadzany jedynie podatek...

A co gdyby zakończyć urlop wychowawczy i wtedy wziąć opiekę? Za zgodą pracodawcy chyba nie trzeba by czekać tej wymaganej liczby dni w zw. ze wcześniejszym zakończeniem urlopu wychowawczego?

Swoją drogą, czy legalnym jest korzystanie z urlopu wychowawczego, gdy dzieci uczęszczają do przedszkola? Tam chyba jest wymóg sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, zakaz podejmowania czynności które ją uniemożliwiają.

Obawiam się, że pracodawca nie zgodziłby się na powrót do pracy w obecnej sytuacji, gdy już ma problemy z wypłatami dla pracowników (to mała firma). Zresztą bardzo realne jest widmo likwidacji mojego stanowiska w najbliższym czasie, więc w sumie to nawet nie ma do czego wracać... :(
Jeśli chodzi o bezpłatny urlop wychowawczy i chodzenie dzieci do przedszkola, konsultowałam to i z szefem i z MOPSem - mam pracę do 17.00, przedszkole jest czynne do 15.00, gdybym wróciła do pełnoetatowej pracy w tym momencie to nie miałby kto odebrać moich dzieci po zajęciach. Podobnie syn idzie od września do szkoły, gdzie lekcje kończą się przed 13.00 - a dalej co? Mieszkam na wsi, to mała placówka, nie ma świetlicy itp, wszyscy zdają się na dziadków/ciotki do opieki, których ja tu nie mam... W momencie, gdy dzieci były w przedszkolu, mogłam chociaż te kilka godzin popracować; jak siedzą w domu to tego nie robię, bo zwyczajnie się nie da :what: Więc ta umowa o dzieło nie uniemożliwia mi sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem. A za bezproduktywne siedzenie w domu niestety jedzenia nie kupię ani rachunków nie zapłacę :(

Niestety zasiłek z ZUSu się nie należy bo ma Pani możliwość i sprawuje Pani osobistą opiekę nad dziećmi /wychowawczy/, nie jest opłacana składka chorobowa która daje możliwość otrzymania opieki z ZUS. Jeśli podjęła by Pani jakąkolwiek pracę opłaciła składkę można iść zaraz na opiekę z ZUS z powodu zamknięcia placówki..... ale nie działa to wstecz więc ponownie musieli by otworzyć przedszkole a później je nagle zamknąć bo podejmując zatrudnienie dzieci nie uczęszczały do placówki.

Rozumiem. Bardzo dziękuję za pomoc.

Powrót