Umowa o dzieło, brak działalności a klient zagraniczny

• Autor wątku Autor wątku Maxoss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maxoss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
Nadażyła mi się okazja podpisać krótki kontrakt na wykonanie usługi w formie cyfrowej dla firmy zagranicznej. Byłaby to praca z przeniesieniem praw autorskich którą wykonałbym we własnym zakresie w wolnym czasie od mojej domyślnej pracy w której jestem zatrudniony.

Problem jaki tutaj posiadam jest taki, że klient oferujący mi zlecenie to firma zagraniczna a ja działalności nie posiadam i założyć nie potrafie gdyz firma w której jestem zatrudniony na stale nie wyraża na to zgody. I jestem w kropce bo chciałbym wziąć to zlecenie, ale z kolei zależy mi tez na tym by bezpiecznie pod katem prawnym wykonać tą usługę nawet bez zakładania działalności.

Swego czasu po konsultacjach podatkowych z pracownikami Urzędu Skarbowego i innymi biurami podatkowymi zasugerowano mi bym zwyczajnie traktował takie usługi jako umowa o dzieło, przelewał zaliczkę do 15 dnia następnego miesiąca, a w PIT36 w przyszłym roku wykazał w Innych kosztach wszelkie dodatkowe wpływy wraz z zaliczkami wpisanymi w sekcji Q. Od tamtej pory minęło kilka lat. Nie wiem natomiast czy na dłuższa metę jest to opłacalne, bezpieczne, legalne i czy Polski Ład czegoś w tej kwestii nie pomieszał.

Zależałoby mi na pomocy w tej sprawie
Pozdrawiam

Powrót