Umowa o dzieło - brak umowy

• Autor wątku Autor wątku calbaleth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

calbaleth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, sprawa wygląda tak że pracuje od 1 lipca w pewnej firmie, na umowę o dzieło. Niestety do tej pory pracodawca nie dał mi takiej umowy, wypełniłem tylko kwestionariusz osobowy, przepracowałem ponad 10 dni a kierownik powiedział mi że umowę dostanę przy wypłacie czyli 10 kolejnego miesiąca. Niestety zauważyłem nieczyste zachowanie kierownika, który pod koniec tygodnia zwalnia losowo wybrane osoby. Co mam zrobić. Czytałem kodeks i wg niego jest 7 dni na wydanie umowy, ale umowę o dzieło reguluje kodeks cywilny. Boje się że mnie wyrzucą bez powodu. Proszę o pomoc.

RE: Umowa o dzieło.

nalegaj zeby dali ci ta umowe, moze zagroz ze przestaniesz pracowac (choc nie wiadomo jaki to odniesie skutek), w kazdym razie decydujac sie na prace bez umowy podejmujesz ryzyko

Ale czy kodeks cywilny określa jakiś sztywny termin, to jest dla mnie ważne.

Umowa o dzieło może być zawarta na gębę nie jest wymagana forma pisemna.
Inną kwestią jest czy świadczysz na podstawie umowy o dzieło czy umowy o pracę.

"czy kodeks cywilny określa jakiś sztywny termin"

nie okresla, tak jak adamlukass mowi, umowa zostala zawarta kiedy doszliscie do porozumienia co do jej warunkow, sprawa poboczna to czy je spisaliscie, ale w przypadku problemow brak umowy pisemnej sprawi ze bedziesz musial sie ostro gimnastykowac aby przed sadem udowodnic fakt jej zawarcia w okreslonym ksztalcie

Powrót