Umowa o dzieło, co dalej?

• Autor wątku Autor wątku scabby
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scabby

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zawarłem umowe o dzieło z firmą organizującą impreze. Dokonałem w danym dniu oprawy muzycznej imprezy. A wiec z mojej strony wywiazalem sie z umowy. Podpisałem również rachunek do umowy o dzieło w którym jest napisane ze potwierdzam wykonanie umowy (podpsiane przez obie strony) i ze zatwierdzono do wypłaty pieniądze. Minęło 2 miesiące a ja nadal nieotrzymalem wynagrodzenia. W umowie nie ma napisane do kiedy mają mi zapłacić. Wszelkie nieuregulowane sprawy stosować kodeks cywilny a spory rozstrzygać ma odpowiedni sąd. Czy jest określony przepisami czas do kiedy muszą mi zaplacic. Dodam ze firma ta sie likwiduje (jest to spółka z o.o.). Dzwonie do prezesa firmy z która podpisywalem umowe a on mi mowi ze musi dokumenty wziazc z firmy itp, i ciągle przekłada rozmowe na za tydzien. I tak przez 2 miesiące. Dzisiaj dzwoniąc do niego powiedzialem ze nie zamierzam dzwonic do niego za kolejny tydzien. A on stwierdził ze jak bede z nim tak rozmawial to wogole nie dostane pieniedzy, krzycząc nie dał mi dojsc do głosu i odłożył słuchawce. Tak wiec prosze o rade co z tym dalej. Postraszyc go sądem, czy dzwonic znów za tydzien?? W jaki sposób mam sciągnąc od nich pieniądze. Winien jest mi 600 zł i tak naprawde moim zdaniem jak mam zakładac sprawe dla takich pieniedzy to nie wiem czy jest w ogole sens. Prosze i dziekuje z góry o rade. Pozdrawiam

Proszę na piśmie wezwać do natychmiastowej wypłaty należności. (list polecony z potwierdzeniem odbioru)
Proszę zagrozić skierowaniem sprawy na drogę sądową, co spowoduje dodatkowe koszty dla zleceniodawcy (odsetki, koszty procesu, ewentualne koszty egzekucji komorniczej). Ponadto proszę postraszyć rejestrem dłużników.

Powrót