Umowa o dzieło co i jak...

• Autor wątku Autor wątku cg.destroyer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cg.destroyer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć
Jako że to mój pierwszy post tutaj to chiałem się przedstawić: Cześć jestem Darek i jestem alko.... ;)

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że niewiele wiem o prawie, podatkach itp. właściwie to jestem 22-letnim dzieciakiem, który chce troszkę dorosnąć i dowiedzieć się o w tym co chodzi :)

Poszukałem trochę informacji na google, na tym forum i innych stronach ale nadal nie wiem wszystkiego, a widzę że tutaj jest najlepsze miejsce na takie pytania i ludzie którzy chętnie pomagają :)

Sytuacja jest taka:
W ostatnim roku zarobiłem troszkę ponad 4k na Umowę o dzieło, praca zdalna przez internet, proste prace związane z grafiką komputerową, Umowę sporządzała nieco kreatywna księgowa z firmy u której pracowałem, firma potrącała niecałe 10% jako zaliczka na podatek dochodowy, dostałem PIT 11 od księgowej z tym przychodem, kosztem uzyskania równym połowie przychodu, dochód b-c czyli też połowa :) i kwota zaliczki jaka firma potrąciła na podatek dochodowy.

I pierwsze pytanie jaka stoi za tym zasada? :) jakiś link czy wyjaśnienie jak to działa jak się oblicza np. koszt uzyskania przychodu czy księgowa rzuciła 50% w ciemno :) itd.

Czy teraz muszę płacić od tego jakiś podatek wypełniać PIT-y a jeśli tak to jakie itd.
Wyczytałem tutaj że kwota wolna od podatku to 3.091 zł a mój dochód wyniósł 2024 zł więc jeśli złoże PIT 37 to powinienem dostać zwrot tego co pracodawca potrącił na podatek dochodowy? jest w tym logika bo troszkę się gubię :)

O i BTW jestem "szczęśliwym" posiadaczem gospodarstwa rolnego 6,5 ha to mi trochę chyba sprawę komplikuje, jak z tymi opłatami mam opłacać KRUS czy podatek dochodowy - wypełniać PIT-y ? No bo raczej nie oba na raz :)
I czy jeśli biorę jakieś zlecenie na umowę o dzieło czy to automatycznie nie przenosi mnie do normalnego systemu podatkowego z PIT-ami i całą resztą, ale co wtedy z dochodami z gospodarstwa??

------Umowa o dzieło-------

A odnośnie samej umowy o dzieło to chciałbym sam ją napisać,(właściwie to już ją napisałem :)) żebym i ja miał jakieś prawa a nie tylko pracodawca :) i chciałbym podpisać taką umowę z inną osobą fizyczną w razie potrzeby

I mój zetaw pytań:

1.czy ja mogę wystawić umowę o dzieło firmie/ osobie prywatnej?
słyszałem, że to zleceniodawca musi mnie zatrudnić i jak się nie ma działalności gospodarczej to nie można tego zrobić, ale nie wierzę w to do końca i chciałbym się upenić jak to jest

2. Jeśli wystawię umowę o dzieło firmie to czy dostaję całość wynagrodzenia i sam opłacam podatek dochodowy? jeśli tak to jak, jaki PIT, jakie zasady? itd. :)

3. Jak dla klientów zagranicznych? (trochę teoretyzuję ale chciałbym wiedzieć w razie czego :))

4. Jak będzie wyglądała sprawa podatków

5. Gdzie znajdę listę co się odpisuje, jak się odpisuje od podatku jakie są zasady itd. wiem że internet się odpisuje do 760 zł

5b jeśli zapłaciłem 500zł podatku dochodowaego a na internet wydałem ponad 760zł i chcę to odpisać to nie dostanę zwroty 760 tylko max tyle ile zapłaciłem czyli te 500zł? zaraz czy to się nie odpisuje od dochodu z którego się podatek oblicza?

i wszystko inne jak co jest ważne a nie pytam bo nie mam o tym pojęcia :)

Jak macie jakiś link dla początkujących żeby to ogarnąć byłbym wdzięczny, coś jak " Podatki for dummes" ;)

sorry że tak męcze ale naprawdę nie wiem gdzie mam szukać takich informacji, w internecie po przeczytaniu kilku artykółów i poradników nadal nie jest dla mnie jasne jak to wszystko działa, właściwie to nawet nie wiem dokładnie czego mam szukać więc pytam tutaj mam nadzieję że nie troluję za bardzo :)

uff ale dużo tego :)
jak ktoś dobrnął aż tutaj stawia piwo :)

z góry dzięki

pozdrawiam
Darek

Ostatnia edycja:
Koszt uzyskania przychodu 50% w umowie od 50% tego co miałeś na umowie o dzieło z nimi potrącili Ci pewnie 19%

500 zł możesz odzyskać, jeśli masz to udokumentowane, na fakturze i w dodatku na siebie :)

p.s. a tak z innej beczki jeszcze, do US można iść, wszystko pani w okienku wytłumaczy, albo zadzwonić na darmowe doradztwo podatkowe Krajowe Doradztwo Podatkowe czy coś w tym stylu nie pamietam dokladnie nazwy w kazdym razie nr telefonu

0 801 055 055 - 35 gr brutto za minute chyba

Ostatnia edycja:
pytanko dzięki za odpowiedź :)

Pracodawca potrącił mi niecałe 10% od ustalonej kwoty
a przeszukując internet natknąłem się na coś ciekawego i już wiem czemu koszt uzyskania przychodów wynosi 50%, moja praca miała charakter twórczy a w umowie zakładała przekaznie praw autorskich, praw zależnych itd i to dla tego:)

Usługę powinien rozliczyć zlecający. Podatek od uzyskanych przychodów z tytułu działalności artystycznej, literackiej bądź naukowej oraz innych usług wykonywanych na podstawie umowy o dzieło wynosi 20% uzyskanego przychodu. W przypadku korzystania przez zleceniobiorcę z praw autorskich i praw pokrewnych (w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) tzn. gdy konkretne dzieło ma charakter działalności twórczej, koszty uzyskania przychodów mogą być podwyższone do 50%.

Podstawa prawna: Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r. nr 14 poz. 176)

Usługę powinien rozliczyć zlecający
Powinien ale nie musi? Jeśli ja szukam klientów i jestem wykonawcą to czy mogę sam się z tego rozliczać a nie zwalać tego na klienta bo to chyba bedzie dodatkowy kłopot?
A jak to będzie z firmami moge to robić czy musi firma? do tej pory robiła to za mnie firma bo ja nie miałem o tym pojecia :)

A odnośnie tego Krajowego Doradztwa Podatkowego to da się pod 0 801 zadzwonić z komórki albo jest inny numer bo stacjonarnego telefony nie mam już od lat :)
Zrewsztą wolę mieć coś na piśmie żeby mieć czas na przemyślenia i zadanie pytań, bo na bierząco zawsze o czymś zapominam :)

Jak ktoś ma odpowiedzi na stos pytań z #1 to też byłbym wdzięczny :)

thx!

Powrót