Umowa o dzieło i przeniesienie autorskich praw majątkowych

• Autor wątku Autor wątku Agatta909
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agatta909

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, dzisiaj otrzymałam wiadomość od wydawnictwa, które jest zainteresowane wydaniem mojej książki. Otrzymałam również wzór
umowy, który wydaje mi się być niezbyt korzystny dla mnie (jestem zupełnie zielona w tym temacie, więc proszę o zrozumienie).

Proszę o pomoc (przesyłam część umowy)

5.1. Autor zobowiązuje się do przeniesienia na Wydawcę, a Wydawca do nabycia całości wyłącznych i nieograniczonych autorskich praw majątkowych do Dzieła wraz z wyłącznym prawem wykonywania zależnego prawa autorskiego do Dzieła, co obejmuje zarówno korzystanie i rozporządzanie Dziełem lub utworem zależnym od Dzieła zarówno samodzielnie, jak i w zestawieniu z innymi utworami lub materiałami niespełniającymi cech utworu, w całości oraz w dowolnych fragmentach, na wszelkich polach eksploatacji znanych w chwili zawarcia niniejszej Umowy, a w szczególności prawo do:
a) utrwalania i zwielokrotniania dowolną techniką, niezależnie od systemu, formatu i standardu na wszelkich nośnikach, w tym techniką drukarską, reprograficzną, cyfrową oraz na nośnikach audiowizualnych, magnetycznych, optycznych i elektronicznych, w tym w formie książkowej, w formie książki mówionej (audiobook) oraz książki elektronicznej (e-book), na kasetach wideo, na dysku komputerowym, w formie płyt CD, CD-ROM, DVD, HD DVD, Blue Ray DVD, na dyskietce,
b) wprowadzania do obrotu i rozpowszechniania egzemplarzy lub innych nośników we wszelkich kanałach dystrybucji bez ograniczeń ilościowych, przedmiotowych i terytorialnych, ani ze względu na krąg odbiorców, we wszystkich dostępnych kanałach dystrybucji, w szczególności poprzez sprzedaż detaliczną, kioskową, wysyłkową, sieci handlowe, kluby książki, cross-selling, direct marketing, mail order, door to door, inserty z prasą, za pośrednictwem internetu oraz sprzedaż business to business (dostawa na zamówienie firm), a także poprzez bezpłatne rozdawnictwo,
c) użyczenia, dzierżawy lub najmu oryginału/oryginałów lub zwielokrotnionych egzemplarzy,
d) wprowadzania do pamięci komputera i przechowywania w pamięci komputera; publicznego udostępniania za pośrednictwem sieci informatycznych i teleinformatyczny oraz w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym,
e) nadawania i reemitowania za pośrednictwem wizji przewodowej lub bezprzewodowej albo satelity,
f) publicznego wystawienia, wyświetlenia oraz odtworzenia,
g) zarejestrowania Dzieła lub jego/ich fragmentów jako znaku towarowego,
h) oznaczania wszelkiego typu towarów i usług (merchandising) oraz wprowadzania ich do obrotu,
i) korzystania we wszelkich formach reklamy,
j) pobierania wynagrodzenia z tytułu korzystania z Dzieła przez osoby trzecie w ramach licencji ustawowej. - chodzi o sprzedaż książki klientom? Nie ma żadnej wzmianki, że ja również otrzymam wynagrodzenie...

5.3. Autor zobowiązuje się, że przystąpi do zawarcia umowy przenoszącej autorskie prawa majątkowe do Dzieła na polach eksploatacji nieznanych w chwili zawarcia Umowy, niezwłocznie po wezwaniu przez Wydawcę.
5.4. Strony ustalają, iż Wydawca ma prawo udzielenia sublicencji na Dzieło lub jego część osobom trzecim, jak również ma prawo udzielenia sublicencji na dowolny fragment Dzieła, będący częścią antologii bądź też innego opracowania
- tego zupełnie nie rozumiem?

6.1. Autor oświadcza, że zobowiązuje się do niewykonywania, a jednocześnie upoważnia Wydawcę do wykonywania w jego imieniu następujących autorskich praw osobistych w stosunku do Dzieła lub utworu zależnego od Dzieła, jak i ich części:
a) prawa do nienaruszalności treści i formy,
b) prawa do decydowania o pierwszym udostępnieniu nieograniczonej liczbie osób,
c) prawa do nadzoru autorskiego oraz nadzoru nad sposobem korzystania z Dzieła przed rozpowszechnieniem oraz w trakcie korzystania z niego

6.2. Zobowiązanie, o którym mowa w par. 6, ust. 1 lit. c, w zakresie nadzoru autorskiego przed rozpowszechnieniem Dzieła lub utworu zależnego od Dzieła dotyczy jedynie sytuacji, gdy Autor nie wykona lub odmówi wykonania korekty autorskiej lub sprawowania innych czynności nadzoru autorskiego

Z tego wynika, że nie mam nic do powiedzenia, jeśli chodzi o korekty, wzór okładki itp? Wydawnictwo może zrobić z moją książką, co tylko chce?

Wydawnictwo zaproponowało mi 2000zł brutto za sprzedaż praw autorskich (treść + zdjęcia) mojej książki kulinarnej. Wydaje mi się, że ta kwota jest bardzo niska...

Dziękuję za pomoc :serce:

Nie podpisałbym takiej umowy. Zaproponuj czasową licencję wyłączną z tantiemami, użyj też opcji Szukaj bo temat był już kilkakrotnie omawiany.

Też mi się nie podoba ta umowa. Szukałam podobnych wątków , ale nic nie moge znaleźć ,zatem poszukam jeszcze raz.

Czyli nie podpisywać umowy o dzieło i przeniesienie autorskich praw majątkowych, tylko LICENCJĘ WYŁĄCZNĄ?

Mam jeszcze jedno pytanie, czy na samym początku autorowi przysługuje tak zwane HONORARIUM AUTORSKIE?

Agatta909 napisał:
... Mam jeszcze jedno pytanie, czy na samym początku autorowi przysługuje tak zwane HONORARIUM AUTORSKIE?
Zazwyczaj rozgranicza się wynagrodzenie z tytułu przygotowania/stworzenia utworu od wynagrodzenia z tytułu korzystania z utworu na podstawie udzielonej licencji. To są umowy cywilnoprawne, sposób wynagrodzenia może być kształtowany w dowolny sposób.

W sieci można znaleźć różne wzory umów i dostosować do własnych potrzeb.

Zaproponowałam wydawnictwu umowę LICENCJĘ WYŁĄCZNĄ zaproponowali mi następujące warunki:

- umowa na przeniesienie majątkowych praw autorskich do tekstów i zdjęć (z wyłaczeniem Pani bloga)
- rozliczenie tantiemowe od sprzedaży, czyli za kazdy sprzedany egzemplarz dostanie Pani tantiemy. Rozliczenie co 6 miesięcy. Wysokośc tantiem 0,75 zł brutto za egzemplarz (w umwie będzie ta wysokość okreśona odpowiednim procentem od ceny zbytu).

Nie akceptujemy licencji, tylko przekazanie praw, dlatego że chcemy mieć swobodę dysponowania materiałem, z tego względu że często negocjujemy kontrakty na specjalne wydania ksiązek dla róznych kontrahentów (np. Biedronka, Poczta Polska itp.), i przed przystąpieniem do składania oferty musimy być pewni, że dysponujemy tym materiałem. Za takie specjalne edycje w świetle proponowanej umowy też należą się tantiemy liczone procentowo od ceny zbytu.

Wydaje mi się, że te warunki są równie niekorzystne... 0,75zł brutto za egzemplarz, to jest tragedia...

Negocjować inne warunki, czy dać sobie spokój?

To wychodzi 68,25 netto za 100 egzemplarzy. Decyzja należy do Ciebie.

Czy ta oferta jest korzystna?
Nie znam się zupełnie na tym, czytałam, że autorzy zarabiają od sprzedanego egzemplarza około 2-4zł, więc kwota 0,75gr mnie przeraziła...
Dodatkowo dalej upierają się na umowę o przeniesienie majątkowych praw autorskich do tekstów i zdjęć.

Swoje zdanie już wyraziłem w poście #2.

Czyli przy sprzedaniu 3tyś egzeplarzy zarobię na tym pod 2tyś...
Czytałam, że autorzy zarabiają od sprzedanego egzemplarza około 2-4zł, więc kwota 0,75gr to kpina...
Dodatkowo dalej upierają się na umowę o przeniesienie majątkowych praw autorskich do tekstów i zdjęć.[/QUOTE]

W takim razie zrezygnuję ze współpracy z tym wydawnictwem.

Dziękuję za pomoc.

Witam ponownie, otrzymałam kolejną propozycję od innego wydawnictwa. Poprosiłam o umowę. Wydaje mi się, że wszystko jest ok. Wydawnictwo zaproponowało 3tyś honorarium oraz 20% przychodu wydawcy netto (czyli tego, co wpłynie do wydawnictwa ze sprzedaży, a więc mniej więcej połowy ceny detalicznej, minus VAT).

1. Autor oświadcza, że dzieło przedłożone Wydawcy pod tytułem jest wynikiem jego twórczości i w żaden sposób nie narusza praw autorskich osób trzecich.
2. Autor oświadcza, że jego prawa autorskie do dzieła nie są ograniczone w zakresie objętym niniejszą umową.

II
1. Autor przenosi na Wydawcę wyłączne prawo wydawania dzieła w formie książki drukowanej oraz elektronicznej, utrwalanej na dowolnym nośniku, a także dystrybuowanej jako pliki do pobrania.
2. Sposób wydania dzieła, liczbę egzemplarzy w każdym wydaniu oraz cenę książki ustala Wydawca.

III
Strony ustalają treść noty copyright w następującym brzmieniu „Copyright © Autor © Wydawnictwo BIS.
Nota zostanie zamieszczona na odwrotnej stronie karty tytułowej książki.

IV

1. Wynagrodzenie Autora strony ustalają na:

2. Wynagrodzenie Autora wypłacane będzie za sprzedane egzemplarze książki w rozliczeniach co 6 miesięcy na podstawie stanu sprzedaży książki.
3. Wydawca zobowiązuje się na życzenie Autora przedstawiać Autorowi lub osobie przez niego upoważnionej dokumentację w zakresie niezbędnym do ustalenia wynagrodzenia.
4. Po 12 miesiącach od daty przystąpienia do rozpowszechniania dzieła Wydawca w porozumieniu z Autorem ma prawo podjąć decyzję o obniżeniu ceny książki.

V
1. Wynagrodzenie Autora, określone w par. IV umowy, obejmuje napisanie i dostarczenie dzieła w umówionej formie, wykonanie korekty autorskiej oraz przeniesienie praw do wydawania w zakresie przewidzianym umową.
2. Autor ma prawo do 20 egzemplarzy gratisowych pierwszego wydania książki oraz 5 egzemplarzy następnych wydań.

VI
Wydawca ma prawo do dokonania niezbędnych zmian w dziele, wynikających z opracowania redakcyjnego.

VII
Autor zobowiązany jest do wykonania korekty autorskiej w ciągu 21 dni. Niedotrzymanie tego terminu oznacza zgodę na druk dzieła w przedłożonej postaci.

VIII
1. Wydawca zobowiązany jest ukończyć druk i wprowadzić egzemplarze książki drukowanej do obrotu w ciągu 12 miesięcy od daty podpisania umowy.
2. W wypadku niedochowania przez Wydawcę terminu określonego w ust. 1. Autor może odstąpić od umowy dopiero po upływie dodatkowego 6-miesięcznego terminu na dokończenie druku i przystąpienia do rozpowszechniania dzieła.

IX
1. Autor ma prawo odstąpić od umowy, jeżeli po wyczerpaniu nakładu Wydawca oświadczy, że nie zamierza wznawiać utworu, lub jeśli dłużej niż 2 lata nie wznawia wyczerpanego nakładu.
2. Wszelkie inne wydania utworu wymagają udzielenia licencji przez Wydawcę. Autor będzie otrzymywał 50% wynagrodzenia uzyskanego przez wydawcę z tytułu udzielenia licencji.

X
1. Autor zobowiązuje się uczestniczyć we wszelkich działaniach promocyjnych przygotowanych przez Wydawcę we wcześniej ustalonych, zaakceptowanych przez obie strony terminach oraz dokładać własnych starań na rzecz promowania książki.
2. Autor upoważnia Wydawcę do nieodpłatnego publikowania i prezentowania fragmentów dzieła w ramach prowadzonych przez Wydawcę działań promocyjnych.

XI
Wydawca będzie miał możliwość przeczytania następnego utworu Autora i po wspólnym uzgodnieniu warunków umowy, wydania dzieła. Jeżeli nie dojdzie do porozumienia co do warunków wydania następnego dzieła autora, Autor będzie mógł za¬wrzeć umowę z innym wydawcą, jednakże nie będzie miał prawa zaakceptować warunków mniej korzystnych niż za-oferowane przez Wydawcę.

Wydawnictwu przysługuje prawo przeniesienia na osobę trzecią uprawnień i zobowiązań wynikających z tej umowy.

XII
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy ustawy o prawie autorskim i przepisy kodeksu cywilnego.

XIII
Umowę sporządzono w 2 jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Proszę o poradę, czy ta umowa jest ok, czy należy coś skorygować

Dziękuję serdecznie ;)

Pomijając fakt, że wiele regulacji w niej zawartych jest wprost przeniesionych z Ustawy, wygląda przystępnie.

Ps.
Przyznam się, że preferuję udzielanie co najwyżej czasowej licencji wyłącznej.:cool:

Dziękuję Panu za odpowiedź :). Czy jest coś, co można by były zmienić/dodać w umowie lub na co mam zwrócić szczególną uwagę? Czy oferowane wynagrodzenie jest ok, czy starać się o wyższe?
Pierwszy raz wydaję książkę, więc jestem zagubiona :)

Powrót