K
Klaudiab1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
W sierpniu podpisałam umowę o dzieło z wykonawca na napisanie pewnego artykułu. Wpłaciłam zaliczkę w wysokości 300 PLN. Następna cześć kwoty powinna być wpłacona po otrzymaniu pierwszej części artykulu. Po przesłaniu wykonawcy umowy kontakt się urwał. Pisałam przez 2 miesiące do wykonawcy w celu współpracy ponieważ przed zawarciem umowy informowałam wykonawcę co chce mieć dokładnie w artykule jakie zagadnienia maja być poruszone i żeby w artykule każdy aspekt był poparty artykułem prawnym z kodeksu cywilnego i wytłumaczony. Po 2 miesiącach wykonawca stwierdził ze nie dostał odemnie podpisanej umowy. Nie przesłałam drugi raz kopij umowy tylko poinformowałam ze wysłałam umowę poczta oraz emailem 2 miesięcy temu oraz wpłaciłam wtedy zaliczkę. Po czym kontakt się urwał. Do końca października wykonawca miał czas aby wykonać dzieło. Zwątpiłam ze wykonawca wykona prace na czas ( a raczej ze wogole ja wykona). Wyjechałam na urlop nie korzystałam z emaila do dzisiaj. Okazało się po powrocie ze 31 października wykonawca wysłał mi prace i zarządał zapłaty reszty pieniędzy na dzieło w terminie do 2 dni,Czyli 2 listopada. Następnie wysłał mi kolejnego emaila 3 listopada przedsadowe wezwanie do zapłaty i ze rozwiązuje ze mną umowę ze względu na brak mojej drugiej wpłaty. Dodam jeszcze ze praca która mi wysłał nie była wogole na temat mimo ze pisałam mu emailem co chce aby było w artykule m.im te aspekty prawne danych zagadnień. Zagadniej nie było prawie wogole były 2 z 6 które chciałam, nie było żadnego artykułu prawnego do zagadnienia. Co w takiej sytuacji mam zrobić? Czy jego wezwanie do zapłaty jeat zasadne w takiej sytuacji ? Jak się mogę wrazie czego bronić ? Czy wogole jakie kolwiek prawo jeat po mojej stronie ?