Umowa o dzieło - namalowanie obrazu

• Autor wątku Autor wątku art12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

art12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

mam do Państwa pytanie, ponieważ nie znam się na prawie. Podpisałam umowę o dzieło o namalowanie obrazu. Ja kopię z moim podpisem wysłałam, swojej kopii (z ich podpisem) jeszcze nie otrzymałam (mija kilka tygodni). W umowie był termin, że dostanę zaliczkę do 20.11 na materiały (do dzisiaj jej nie dostałam, jest 29.11). Prosiłam przed otrzymaniem umowy o przedłużenie w niej terminu, bo ten ustalony miesiąc wcześniej był już prawie nierealny do wykonania, ale nie zostało to uwzględnione. Mimo tego stwierdziłam, że postaram się, może uda mi się zdążyć. Ale teraz cały czas mam brak wpłaty - zaliczki. Druga strona pisała mi kilka dni temu (ok tygodnia temu), że przelew był zrobiony. Najwidoczniej nie był, bo do teraz nie ma ich na moim koncie.

Mam pytanie czy z powodu braku zaliczki/jej znacznego opóźnienia mogę domagać się przedłużenia terminu realizacji/zmiany terminu oddania w umowie?

I czy umowa w ogóle jest ważna, jeśli tylko ja ją podpisałam i nie dostałam do dzisiaj swojej kopii z ich podpisem?

Ostatnia edycja:
art12 napisał:
... czy z powodu braku zaliczki/jej znacznego opóźnienia mogę domagać się przedłużenia terminu realizacji/zmiany terminu oddania w umowie? ...
Możesz.
art12 napisał:
... czy umowa w ogóle jest ważna, jeśli tylko ja ją podpisałam i nie dostałam do dzisiaj swojej kopii z ich podpisem?
Jeśli umowa nie dotyczyła przeniesienia praw autorskich majątkowych czy też udzielenia licencji wyłącznej na korzystanie, została zawarta i jest ważna.

Powrót