Umowa o dzieło - niewywiązanie się wykonawcy w terminie.

• Autor wątku Autor wątku Bonzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bonzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
zawarłem umowę o dzieło z wykonawcą na montaż stolarki okiennej. Została wpłacona zaliczka w wysokości 400 zł.
W umowie został zawarty termin na wykonanie dzieła w dniach od 20.09.2010 r. do 1.10.2010 r. 2 dni temu otrzymałem telefon od wykonawcy, który poinformował mnie, że nie będzie mógł wywiązać się z umowy we wskazanym terminie w umowie, gdyż producent okien, od którego wykonawca je zamawia ma opóźnienie w produkcji. Pan z firmy/wykonawca dzieła, powiedział, że ze względu na opóźnienie producenta będzie mógł mi zamontować stolarkę okienną dopiero 11 października. Czy w takiej sytuacji mogę w dniu przybycia wykonawcy odstapić od umowy odzyskawszy zaliczkę, albo żądać stosownego obniżenia ceny z tytułu nie dotrzymania warunków umowy? (opóźnienie)

Tak, jak myślałem, że nikt nie będzie znał odpowiedzi ;) KC nie reguluje konkretnie tego przypadku (owszem, mamy przepis mówiący o rękojmi za wady dzieła, ale oczywiście wynikłe z winy zamawiającego a nie wykonawcy jak tutaj); ciężko jest rozwiązać tę sytuację.

Nie ciężko - jest w umowie zapis o wyznaczeniu dodatkowego terminu? Nie można też mówić o rękojmi za wady, skoro nic jeszcze nie zostało wykonane :)

Pozdrawiam :cool:

Grim Reaper napisał:
Nie ciężko - jest w umowie zapis o wyznaczeniu dodatkowego terminu? Nie można też mówić o rękojmi za wady, skoro nic jeszcze nie zostało wykonane :)

Pozdrawiam :cool:

Nie ma zapisu o wyznaczeniu dodatkowego terminu, a co do rękojmi, pisałem tylko o ISTNIENIU art. związanych z rękojmią, ale w żadnym wypadku o tym, że należy się na nie tutaj powoływać ;)

Powrót