S
sandler
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Jestem studentem informatyki. Dla pewnej firmy wykonywałem pewien system informatyczny oparty o Sharepoint Services (ogólnie to jest to strona internetowa z dość rozbudowaną funkcjonalnością- np. przechowywanie dokumentów itp.). W skrócie to rzecz polegała na tym, aby wyciągnąć od tej firmy informacje czego oni chcą od tego systemu, a potem odpowiednio dostosować tego Sharepointa, aby spełniało to wymagania tej firmy. Sharepoint jest darmowy dla tych co mają Windows'a 2003 (ta firma taki posiada). Aby odpowiednio dostosować tego Sharepointa musiałem użyć programu MS Visual Studio, który jako student mam darmowy, ale wykonywanych na tym rzeczy (czyli pisanych na nim programów) nie mogę sprzedawać (do celów komercyjnych to kosztuje on parę tys. zł). W umowie o dzieło nie ma ani słowa o oprogramowaniu (Visual Studio), które należało użyć. Jedyną ważną w tej sprawie informacją jest punkt że celem było: "Specyfikacja wymagań oraz customizacja (czyli dostosowanie tej strony, poprzez jej rozbudowanie) Sharepoint Services". Moje pytanie brzmi: czy mogę teraz podpisać taką umowę nie mając komercyjnej wersji Visual Studio, czy raczej muszę się w nią zaopatrzyć żeby podpisać i spokojnie spać ? Dość ciekawie jest napisana tutaj umowa o dzieło, która nic nie mówi odnośnie oprogramowania, które trzeba było użyć do tej customizacji...