umowa o dzieło - potrzebuję kilku informacji

• Autor wątku Autor wątku MyszuFF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MyszuFF

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Z gory przepraszam za brak polskich znakow w mojej wiadomosci natomiast mieszkam w niemczech posiadam klawiature DE.

Szukam pewnych i sprawdzonych informacji na temat odpowiednika polskiej "umowy o dzielo"

Posiadam stale zatrudnienie, a "weekendowo" chcialbym wykonywac uslugi z zakresu zabezpieczenia powierzchni lakierniczych powlokami ceramicznymi - jest to cos co robilem w Polsce - mam tutaj na to bardzo duzo chetnych natomiast nie tyle zeby otworzyc wlasna dzialalnosc.

Chcialbym to robic zgodnie z prawem nie na czarno - dlatego wpadl mi do glowy pomsyl swiadczenia takiej uslugi na zasadzie umowy o dzielo - byla by to faktyczna umowa o dzielo, nie zadne oszustwo na zasadzie osob ktore "pracuja na stale" na umowie o dzielo - bo czytalem o takich praktykach.

znalazlem cos co nazywa sie Werkvertrag i cos co nazywa sie Dienstvertrag?

Czy ktoras z tych opcji mogla by w moim przypadku sie sprawdzic?

Jak wyglada potem odprowadzenie podatku?

Z gory bardzo dziekuje za jakiekolwiek informacje...

Ostatnia edycja:
Oczywiście, w rachubę wchodzi "Werkvertrag", czyli "umowa o dzieło". Co do istoty i treści prawnej niemiecka umowa o dzieło, Werkvertrag", nie różni się od polskiej umowy o dzieło, regulowanej w polskim kodeksie cywilnym. Taką umowę zawiera wykonawca z zamawiającym. Taka umowa jest ważna i skuteczna także wówczas, jeśli nie jest zawarta na piśmie. Jeśli tego rodzaju prace ("dzieła") będą wykonywane często, to należy zgłosić wykonywanie działalności gospodarczej ("Gewerbe"). Przychody z tej działalności podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym oraz podatkiem VAT (Umsatzsteuer), który należy doliczać w wystawionych klientowi rachunkach.

Powrót