Umowa o dzieło przez email

• Autor wątku Autor wątku gerwaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gerwaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
jestem wykonawca strony internetowej, ze zleconiadawca zawarlem umowe przez maila nie podajac pesela tylko imie, pseudonim, tymczasowy adres zamieszkania i nr konta.

termin wykonalnosci umowy minal w kwietniu ur i wykonawca straszy mnie teraz sadem.

calosci strony nie wykonalem z powodow zdrowotnych, nie moge jednak jej dokonczyc bo to przekracza moje umiejetnosci - zreszta nie sadze zeby to bylo mozliwe.

pytalem znajomego adwokata i otrzymalem zapewnienie o niesciagalnosci kwoty zaliczki ktora otrzymalem, czy moglby to ktos potwierdzic?
mam problemy finansowe i nie mialbym skad oddac
czy mozliwe jest polubowne zalatwienie sprawy tzn ze oddam zleceniodawcy np 20% kwoty zlecenia ? sporo pracy przeciez wykonalem.
prosze o odpowiedzi

1. Podjales sie to powinienes zakonczyc dzielo.

2. Nie ukonczyles z powodu zdrowia czy braku umiejetnosci? Zdecyduj sie. Na tlumaczenie sie "nie sadze zeby to bylo mozliwe" to troche za pozno.

3. Jak zleceniodawca pojdzie do sadu i wygra (a pewnie tak bedzie) to termin przedawnienia to 10 lat - komornik zdarzy zaliczke (+odszkodowanie) wraz z odsetkami (11.5% rocznie o ile nic sie nie zmienilo) i prowizja dla siebie (15%).

Ten "znajomy adwokat" nie ma racji.
Nie należy podejmować się czegoś, czego się nie umie wykonać.
Radzę dogadać się ze zleceniodawcą, w sądzie na pewno on wygra.

dzięki,
troszkę odwróciłem sytuację - to JA jestem zleceniodawcą i od kilku tygodni szukam możliwości rozwiązania sporu.
zadając pytania jako właściwy zleceniodawca otrzymałem kilkanaście odpowiedzi z ratingiem 50-60% szans wygranej. tutaj wyszło 100%.
spróbuję jeszcze raz, może wykonawca da radę to zrobić, w razie czego mam juz 2 listy z potwierdzeniem odbioru których ie odebrał.

czy ktoś mógłby polecić odpowiednią osobę, która (w razie czego) zajęłaby się sporem?
gerwaz@gazeta.pl
jeszcze raz dziękuję za pomoc
pozdr.

gerwaz napisał:
czy ktoś mógłby polecić odpowiednią osobę, która (w razie czego) zajęłaby się sporem?/quote]
Nie, nie jesteśmy pośrednikami ani słupem ogłoszeniowym.

Powrót