Umowa o dzieło, rękojmia, wady

• Autor wątku Autor wątku klimczakmi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klimczakmi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Na przestrzeni ostatnich lat podpisałem z firmą X kilka umów o dzieło. W wyniku realizaji zostały stworzone aplikacje internetowe, były także wprowadzane w nich zmiany.

Moje pierwsze pytanie to jak długo trwa rękojmia na umowy o dzieło - czy to są dwa lata, czy trzy?

Teraz jeśli chodzi o wady, w trakcie działania kilkukrotnie zostały mi zgłaszane wady (nieoficjalnie - bez pisma), które do tej pory w większości próbowałem pomóc rozwiązać, jednak nie były one związane ze stworzonym oprogramowaniem, były to głównie problemy z infrastrukturą sieciową, nieprawidłowe użytkowanie etc. Czy przy następnej okazji, biorąc pod uwagę, że musiałbym udowodnić, że wada nie wynika z przedmiotu mojej umowy to czy mogę za poświęcony czas zażądać zwrotu kosztów mojej pracy (czas spędzony na dochodzeniu źródła problemu) Czy mogę zażądać zwrotu kosztów za takie sytuacji z przeszłości (wtedy niejednokrotnie było to rozwiązanie problemu/lub pomoc w rozwiązaniu, kiedy wada nie była po mojej stronie)?

I najważniejsza sprawa. Zakładam, że w niedługiej przyszłości firma ta może zacząć podpisywać podobne umowy z kimś innym. Wtedy taka osoba zaczęłaby dokonywać zmian w oprogramowaniu nad którym pracowałem. Obawiam, się, że może to spowodować problemy i wady w oprogramowaniu, na które cały czas obowiązywała by rękojmia. Czy mogę się jakoś przed taką sytuacją uchronić?

Ok, trochę poszukałem i próbowałem zrozumieć Art. 568, choć nawet nie jestem pewien, czy ma zastosowanie przy umów dotyczących oprogramowania..

klimczakmi napisał:
Moje pierwsze pytanie to jak długo trwa rękojmia na umowy o dzieło - czy to są dwa lata, czy trzy?
Widzę, że dla nie-konsumentów termin stwierdzenia wady to 2 lata. Później jest jeszcze rok na roszczenie o usunięcie wady... Tylko, czy rękojmia ma zastosowanie przy oprogramowaniu? I jak należy rozumieć termin na zgłoszenie roszczenia? Czy to oznacza, że roszczenie można złożyć przed upływem 3 lat zaznaczając, że wadę znaleziono rok wcześniej? Trzeba w jakiś sposób poinformować o stwierdzeniu wady w ciągu pierwszych dwóch lat?

klimczakmi napisał:
Teraz jeśli chodzi o wady, w trakcie działania kilkukrotnie zostały mi zgłaszane wady (nieoficjalnie - bez pisma), które do tej pory w większości próbowałem pomóc rozwiązać, jednak nie były one związane ze stworzonym oprogramowaniem, były to głównie problemy z infrastrukturą sieciową, nieprawidłowe użytkowanie etc. Czy przy następnej okazji, biorąc pod uwagę, że musiałbym udowodnić, że wada nie wynika z przedmiotu mojej umowy to czy mogę za poświęcony czas zażądać zwrotu kosztów mojej pracy (czas spędzony na dochodzeniu źródła problemu) Czy mogę zażądać zwrotu kosztów za takie sytuacji z przeszłości (wtedy niejednokrotnie było to rozwiązanie problemu/lub pomoc w rozwiązaniu, kiedy wada nie była po mojej stronie)?
Ok odłóżmy temat zwrotu kosztów za poprzednie problemy, bo nie jest tak istotny. Znalazłem informacje, że to nie ja powinienem udowadniać, że wada wynika ze stworzonego przeze mnie oprogramowania, tylko druga strona. Czyli informacja "nie działa, napraw" nie powinna mnie angażować skoro jestem przekonany, że wada nie wynika z mojej winy i powinienem poczekać na udowodnienie tego. Czy dobrze to rozumiem?

klimczakmi napisał:
I najważniejsza sprawa. Zakładam, że w niedługiej przyszłości firma ta może zacząć podpisywać podobne umowy z kimś innym. Wtedy taka osoba zaczęłaby dokonywać zmian w oprogramowaniu nad którym pracowałem. Obawiam, się, że może to spowodować problemy i wady w oprogramowaniu, na które cały czas obowiązywała by rękojmia. Czy mogę się jakoś przed taką sytuacją uchronić?
To dla mnie największa zagwozdka i muszę przyznać, że nie mogę nic sensownego znaleźć na ten temat.

klimczakmi napisał:
... W wyniku realizaji zostały stworzone aplikacje internetowe, były także wprowadzane w nich zmiany. ...
Co do zasady programy komputerowe, a za takie należy uznać aplikacje internetowe, nie podlegają rękojmi - Art. 55. Prawa autorskiego.

Ostatnia edycja:
Powrót