umowa o dzieło - rozliczenie sie

• Autor wątku Autor wątku karla22-85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karla22-85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Na początku zaznaczę, ze nie znalazłam odpowiedzi na forum które by rozwiały moje wątpliwosci dlatego pytam, wiec prosze sie nei zloscic.

Jesli 2 osoby fizyczne podpisują umowę o dzieło na kwotę 5000zł brutto to:
a) czy można zastrzec że wykonawca zaplaci zaliczke na podatek? (bo słyszałam ze zamawiający ma - ale czy nie może byc inaczej?) kto komu wystawia rachunek i jaki :)

na reszte pytan prosiłabym o odpowiedź zaleznie od punktu pierwszego

b) ta zaliczka to 19% jest?
c) jest cos takiego jak koszty uzyskania przychodu, w takim razie ten podatek o którym mowa w b) jest pomniejszony o te koszty?
d) umowa z przeniesieniem praw autorskich to 50% kosztów uzyskania przychodu - czy to oznacza że później ta osoba dostanie zwrot połowy zaliczki? (bo zlaiczka na podatek by była 950zł to ktoś dostanie zwrot 475zł - jesli tak to kto? i jak to zrobic?)

PS. e) czy to coś zmienia jeśli wykonawca bierze umowe na siebie a prowadzi firmę?. Czy ma też znaczenie że byłaby to umowa o dzieło która mieści sie w ramach działalności tej firmy. Jesli by sie nie mieściła to być coś to zmieniało.

[cytat:3f4iq0qd]W przypadku zatrudnienia przy budowie budynku mieszkalnego osoby fizycznej, zastosowanie znajduje art. 44 ust. 1a pkt 3 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn. zm.) zwanej dalej ?ustawą? który stanowi, że podatnicy osiągający dochody bez pośrednictwa płatników m.in. z tytułu osobiście wykonywanej działalności np. artystycznej, literackiej, z tytułu udziału w organach stanowiących osób prawnych, działalności wykonywanej na podstawie kontraktu menedżerskiego, a także osobistego świadczenia usług na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło są obowiązani bez wezwania wpłacać w ciągu roku podatkowego zaliczki na podatek dochodowy, według zasad określonych w ust. 3a.

Umowa zlecenie lub umowa o dzieło zawarta pomiędzy osobami fizycznymi zakwalifikowana została do przychodów z działalności wykonywanej osobiście, o których mowa w art. 13 pkt 8 i 9 ustawy. W świetle art. 44 ust. 3a ustawy zleceniobiorca będący podatnikiem będzie zobowiązany wpłacać zaliczki miesięczne w wysokości 19 % dochodu za miesiące, w których uzyskał ten dochód, w terminie do 20 następnego miesiąca za miesiąc poprzedni, a za grudzień - w terminie złożenia zeznania podatkowego. W terminach płatności zaliczek podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym, którymi kierują naczelnicy urzędów skarbowych właściwych według miejsca zamieszkania podatników, deklaracje według ustalonego wzoru ? PIT-53.

Zgodnie z art. 45 ust. 1 i 4 ustawy, podatnik ten będzie zobowiązany złożyć urzędowi skarbowemu zeznanie o wysokości osiągniętego dochodu w roku podatkowym według ustalonego wzoru w terminie do dnia 30 kwietnia następnego roku i wpłacić w tym terminie różnicę pomiędzy podatkiem należnym od dochodu wynikającego z zeznania a sumą należnych za dany rok zaliczek, w tym również sumą zaliczek pobranych przez płatników.[/cytat:3f4iq0qd]

Zacytowałem informację o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura DP415-9/04
Data 2004.05.10
Autor Urząd Skarbowy w Chełmie

Dziekuję za wyjaśnienia wszystko rozumiem z tym obliczaniem już :) ale sytuacja jest nieco inna.
Ja nie prowadzę działalności - ta druga osoba (wykonawca) prowadzi. Jak najbardziej zależy mi na przeniesieniu praw autorskich. Czy w takim wypadku można podpisać z taką osobą (która ma firmę) umowę o dzieło z przeniesieniem praw autorskich (umowa obejmuje ten sam zakres co statut firmy... z tym że ta osoba chce brać umowe na siebie a nie na firme)?
Bo dla mnie jako osoby fizycznej byłoby to nie na rękę żebym musiała odprowadzać podatki - o samo wypełnianie papierów mi chodzi :) (skoro i tak druga strona prowadzi działalność ale chce umowę brać na siebie a nie firmę to moze ona by to płaciła ... tylko czy wtedy mozna odliczyc 50% kosztów uzyskania przychodów - bo dzieło bedzie miał autorski charakter bez wątpienia i prawa autorskie są mi potrzebne).

Namotała Pani nie pisząc od razu prawdy.
Ja już żadnej odpowiedzi nie udzielę. Może kto inny.

W subiektywnym odczuciu uwazam ze napisałam prawde - dlaczego Pan uwaza inaczej? Nie rozumiem :|
Umowa ma byc miedzy 2 osobami fizycznymi (tak jak pisałam). Pisałam też w e) czy to cos zmienia jeśli wykonawca prowadzi dzialalnosc gospodarczą (bo on prowadzi i ta dzialalnosc miesci sie w zakresie tego o czym mówi umowa, aczkolwiek ta osoba chce wykonac to dzieło sama bez swoich pracowników).
Wiec ta umowa ma być miedzy mną (zamawiająca, nie prowadze dzialalnosci) a nim (wykonawca), tylko ze wykonawca ma firme która sie tym zajmuje ale chce to zrobić sam (bez udziału pracowników). W gre wchodzi przeniesienie praw autorskich.
Jestem juz zamotana bo dzwoniłam do dwóch róznych miast do US(wrocław i krakow) i odpowiedzi były rózne. Raz usłyszalam ze tak nie można i normalny podatek sie zapłaci a raz że mozna i można policzyc 50% kosztów uzyskania przychodu. W obu wypadkach usłyszalam tez ze podatek płaci Wykonawca (bo prowadzi dzialalnosc a ja nie).
Moze mi to ktoś rozjaśni bo sie gubie i dostaje sprzeczne informacje :(

Pan Janusz sie obrazil a ja czytam moje posty i nie widze zebym gdzies sklamala. A moze osoba jak prowadzi dzialalnosc to juz nie jest osoba fizyczna? Zawsze myslalam ze jest, ale moglam sie mylic nie znam prawa :(

hm w krajowej informacji podatkowej uslyszalam ze ta osoba (wykonawca) jak prowadzi dzialalnosc (a ja nie) to placi swoj VAT mimo ze to jest umowa o dzielo tylko na tą osobę

... nie rozumiem z tego juz nic, to po co w ogole umowa o dzielo jest jak ma byc rozliczana inaczej? Po za tym znalazłam interpretacje z jakiegos US gdzie jeden dyrektor stwierdzil ze normalny VAT a potem bylo to uchylone ze niby mozna umowe o dzielo z kosztem uzyskania przychodu 50%

Czy na prawde nikt nie wie jak to na 100% jest? Dzwonie pytam słysze inne opinie, artykul też pokazuje ze jest z tym problem i kazdy uwaza inaczej

Chce podpisać umowe jak najbardziej dla mnie korzystną - po co mam placic więcej brutto jeśli czuje że to nie fair a opinie na ten temat są podzielone?

Powrót